понедељак, 26. новембар 2018.

Посјета Митрополита Амфилохија Епархији бељској у Молдавији


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије биоравио је од 23 – 25. новембра у посјети Православној епархији бељској у Молдавији.

Митрополит Амфилохије је 23. новембра, у пратњи свог домаћина Епископа бељцко-фалештског г. Маркела посјетио чувене Криковске подруме, који си свјетски познати прозвођачи вина и једна од дестинација по којој је Молдавија у свијету позната. У поподневним часовима, обилазећи Епархију бељско-фалештску владике Маркел и Амфилохије обишли су Светоуспењски женски манастир, који је, иако саграђен почетком 90-их година, један од најстаријих манастира Епархије

Сјутрадан, 24. новембра Митрополит Амфилохије је служио је Свету архијерејску литургију заједно са Владиком Маркелом у храму Светог великомученика Мине у граду Бељци, на сјеверу Молдавије. Архијерејима су саслуживали клирици Миторполије црногорско-приморске и Епархије бељске. Послије Свете Литургије и литије око храма, настојатељ храма протојереј Павел је поклонио Митрополиту Амфилохију икону Светог Мине.

Благодарећи о. Павлу и парохијанима овог Светог храма, Митрополит је на дар храму принио икону Светог Петра Цетињског.

У вечерњим часовима, Митрополит Амфилохије је присуствовао бденију у руском храму Светих апостола Петра и Павла, које је служио Епископ бељско-фаслештски Маркел.

Митрополит Амфилохије и Епископ Маркел служили су 25. новембра Свету службу Божију у саборном храму Светих царева Константина и Јелене у граду Бељци. У току Литургије, по благослову Владике Маркела, Митрполит Амфилохије је у чин ђакона рукоположио клирика бељске Епархије ипођакона Олега. После причешћа Светим тајнама Владика Маркел је, захваљујући на посјети његовој епархији, изразио поштовање према Митрополиту Амфилохију као према ревнитељу за јединство православља и поклонио му на молитвено сјећање крст и панагију.

Благодарећи на топлом пријему, позиву да посјети молдавску земљу и дивним даровима, Митрополит је Епископу Маркелу поклонио панагију са ликом Пресвете Богородице Филеримске и икону Светог Петра Цетињског.

Послије Свете Литургије, архијереји су посјетили зграду Епархије у граду Бељци. Након обиласка епархијског здања, Митрополит Амфилохије се вратио у Кишињев, одакле ће се преко Истамбула заједно са својом пратњом вратити у Црну Гору.

А.Б./Р.В.
Извор: Српска Православна Црква


























Нема коментара:

Постави коментар