уторак, 20. новембар 2018.

Реаговања у Приштини поводом гласања у Интерполу


Косовска влада оптужила је "дивљу кампању" Србије због неуспеха у Интерполу, констатујући да је покушај чланства Косова у Интерполу пропао.

Приштинска влада је у реаговању изразила дубоко разочарање што је "Косову онемогућено да буде део глобалне породице полиције".

"Дивљом кампањом Република Србија још једном показује свој карактер према Косову и против идеје нормализације односа са Косовом, као и раније, када је чланство било техничко, а не политичко", наводи се у саопштењу.

"Гласање против прихватања Косова у међународној организацији је услуга криминалу и криминалцима и ником не треба да буде драго", констатује Влада.

Косовска влада захваљује свим земљама које су гласале, као и онима које су покушале да помогну Косову у овом процесу.

"Косово ће наставити консолидацију својих институција и у врло блиској будућности ће бити пуноправна чланица Интерпола", закључује се у реаговању.

Реакција амбасаде САД у Приштини

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да је већина земаља подржала захтев Косова за чланство у Интерполу, "упркос кампањи коју је водила Србија, и вршила притисак на земље да се супротставе кандидатури Косова".

"Подршка чланству Косова у Интерполу никада није била за признавање независности Косова, већ за јачање међународне сарадње у области спровођења закона и затварање критичног сигурносног јаза на Балкану. Са овим резултатом сви губимо", наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

"Настављамо снажно да подржавамо дијалог између Косова и Србије, који је омогућила ЕУ. Сада више него икад, обе стране треба да убрзају своје напоре да постигну споразум о потпуној нормализацији, што је једини начин да се обе земље крећу напред на свом путу ка чланству у ЕУ. И, Србија и Косово морају да схвате да њихов пут ка европској будућности иде кроз нормализацију", наводи амбасада САД, позивајући обе стране "да избегну провокације и да раде заједно како би постигле договор".

Албански аналитичари у Приштини кажу да је одбијање Косова лоша вест за регионалну сигурност.

Такође лош је знак за процес дијалога, јер ће вероватно утицати на њихов даљи ток. Изражавају жаљење и истичу, како кажу, агресивне приговоре Србије као претендента за придруживање ЕУ.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар