понедељак, 27. јун 2016.

Васељенски Патријарх Вартоломеј одликовао протојереја Гају Гајића

На Божанској литургији у Хањи на Криту Патријарх Вартоломеј произвео протојереја Гају Гајића у крстоносног проту

Његова Све-светост Васељенски Патријарх Вартоломеј, уз сагласност Његове Светости Патријарха Српског Иринеја, одликовао је протојереја Гају Гајића правом ношења напрсног крста, произвевши га тако у чин протојереја-ставрофора, у недељу Свих Светих на Саборној Светој Литургији у Хањи, у храму Светих Петра и Павла, којом је уједно окончан Свети и Велики Сабор Православне Цркве. Литургија је служена у Недељу Свих светих 26. јуна 2016.

Ово одликовање представља признање Васељенске Патријаршије свештенику Гају Гајићу за његов десетогодишњи допринос на пољу припремања Сабора и рада у Синодској канцеларији за међуцрквене односе.

Свештеник Гајо Гајић (Тузла, 1968) завршио је Богословију Светога Саве и Богословски факултет у Београду, магистрирао је у Солуну на катедри за Устројство, живот, организацију и мисију Цркве, а недавно је предао и докторску тезу на тему Свете Евхаристије у богословљу Николе Кавасиле (започету у Солун, а довршену у Београду).

Пред заседање овогодишњег Светог Архијерејског Сабора СПЦ, приредио је преводе свих текстова дневног реда Сабора, који је управо завршен, а који су на самом Сабрању на Криту били од велике користи нашим учесницима, али су доступни и свима заинтересованима за ову тематику.


Прота Гајо се бави превођењем савременог богословља с грчког, руског и енглеског. Службује у храму Светог Луке на Кошутњаку, у Београду, и хонорарни је службеник Светог Архијерејског Синода СПЦ за међуцрквене односе.



ђакон Александар Секулић
Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар