уторак, 21. јун 2016.

На предлог Митрополита Амфилохија на почетку засиједања Сабора на Криту прочитан одјељак из Јеванђеља који се односи на молбу ученика упућених Христу за мјесто сједења поред Њега

Радни дио Светог и Великиог Сабора Православне Цркве започео је јутрос молитвом ‘’Царе небески’’ и тропаром празника Педесетнице ‘’Благословен си Христе Боже наш’’.

У наставку је Његова Свесветост Васељенски Патријарх Вартоломеј удовољио жељи Високопреосвећеног Митрополита Црногорско – приморског Амфилохија, те је други у реду патријарашких ђакона прочитао перикопу из Еванђеља по Марку која се односи на молбу ученика упућених Христу за мјесто сједења поред Њега.

Мк. 10, 35 – 45. И дођоше пред њега Јаков и Јован, синови Зеведејеви, говорећи: Учитељу, хоћемо да нам учиниш што ћемо те молити. А он им рече: Шта хоћете да вам учиним? А они му рекоше: Дај нам да сједнемо један с десне стране теби а други са лијеве, у слави твојој. А Исус им рече: Не знате шта иштете; можете ли пити чашу коју ја пијем, и крстити се крштењем којим се ја крстим? А они му рекоше: Можемо. А Исус им рече: Чашу, дакле, коју ја пијем испићете; и крштењем којим се ја крстим крстићете се; Али да сједнете с десне стране мени и с лијеве није моје да дам, него ће се дати којима је припремљено. И чувши то десеторица почеше се срдити на Јакова и Јована. А Исус дозвавши их рече им: Знате да они који се сматрају владарима народа господаре њима, и великаши њихови владају над њима. Али међу вама да не буде тако; него који хоће да буде међу вама велики, нека вам служи: И који хоће међу вама да буде први, нека буде свима слуга. Јер Син Човјечији није дошао да му служе него да служи, и да даде живот свој у откуп за многе.

Иначе, једна од примједби једног од, са Сабора одсуствујућих патријараха, односи се на протокол сједења Поглавара Православних Цркава, сабраних на Светом и Великом Сабору.


Са грчког: Василије Ускоковић
Извор: fanarion.blogspot.gr
Преузето са: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар