петак, 24. јун 2016.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НАПУШТА ЕВРОПСКУ УНИЈУ (ЕУ)

За излазак из Уније 51,89 за останак 48,11 одсто. – Камерон најавио оставку до октобра. – Штајнмајер:Тужан дан за Европу и Велику Британију. – Вилдерс: После Британије, ред је на Холандију. – Вест из Лондона потресла финансијска тржишта, фунта у паду. - Фараж: Дан независности, Камерон да поднесе оставку

ЛОНДОН – Према коначним резултатим британског референдума о изласку из Европске уније за излазак је гласало 51,89 одсто грађана а за останак у Унији 48,11 одсто.

На основу пребројаних гласова у сва 382 локална изборна центра, за излазак је гласало 17,410,742 грађана а за останак 16,141,241 гласача, јавља Ројтерс.

Поменута 382 локална центра представљају 380 подручја у Енглеској Школској и Велсу и по једно у Северној Ирској и на Гибралтару. (Танјуг)


Камерон најавио оставку до октобра

ЛОНДОН  – Британски премијер Дејвид Камерон најавио је данас да ће поднети оставку до октобра након што су се Британци на референдуму већином изјаснили за излазак из Европске уније.

„Мислим да не би било у реду да ја будем капетан који ће повести нашу земљу ка следећој дестинацији,„ рекао је Камерон, који се залагао за останак Британије у ЕУ, јавио је Ројтерс.

Он је у обраћању новинарима рекао да је земљи потребно ново руководство, напомињући да он није тај који ће земљу водити кроз преговоре са Бриселом о напуштању ЕУ.

Оставку ће, како је навео, поднети до конференције Конзервативне странке на јесен.   (Танјуг)

Струџен: Шкотска показала да своју будућност види у ЕУ

ЛОНДОН – Шкотска је јасно показала да своју будућност види у оквиру Европске уније, изјавила је данас прва министарка Шкотске Никола Стурџен .

Она је то рекла након што су непотпуни резултати референдума у Великој Британији показали да су грађани Шкотске гласали за останак у ЕУ док је већина грађана Велике Британије гласала за излазак из Уније, пренео је Ројтерс.

Стурџен је у саопштењу навела да се још чека на коначне резултате гласања у Великој Британији, али да се Шкотска изјаснила и то, како је нагласила, „одлучно”.

Исход референдума на којем су, према непотпуним резултатима грађани Велике Британије гласали за излазак из ЕУ, има веома значајне последице за Ирску и Европску унију, саопштила је и влада Ирске пред хитан састанак кабинета, који је заказан за данас. (Танјуг)

Ле Пен: Победа за слободу, за референдум и у Француској

ПАРИЗ  – Председница француске ултрадесничарске партије Национални фронт, Марин Ле Пен, поздравила је данас одлуку Британије да напусти ЕУ и позвала на одржавање референдума и у Француској.

„Победа за слободу! Као што сам годинама тражила, сада морамо да имамо исти референдум у Француској и другим земљама ЕУ”, објавила је Ле Пен на Твитеру.

Ле Пен је недавно у Бечу, на састанку крајње десничарских партија, истакла да Француска „вероватно има хиљаду разлога више од Британаца да напусти ЕУ”, подсетила је агенција АФП. (Танјуг)

Хамонд: Камерон остаје премијер

ЛОНДОН – Дејвид Камерон ће и даље бити премијер иако је Британија гласала за излазак из Европске уније, поручио је данас британски министар спољних послова Филип Хамонд.

„Остаће премијер, спроводиће у дело налог британског народа”, рекао је Хамонд за Скај њуз, пренео је АФП.

После објављивања првих непотпуних резултата избора у Британији, према којима је 52 одсто Британаца, гласало за излазак из ЕУ, покренуло се питање да ли би то могло да кошта функције британског премијера, који се залагао за останак у Унији.

АП је навео да се бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, који се залагао за излазак из ЕУ, сада сматра водећим кандидатом за Камеронову замену,.

Камерон, који је и лидер владајуће Конзервативне партије, уложио је свој углед за останак Британије у ЕУ, оцењује америчка агенција. (Танјуг)

Шеф НАТО: Место Британије у Алијанси се не мења

БРИСЕЛ – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да „место Британије унутар Алијансе остаје непромењено” упркос што су грађани Британије на референдуму гласали за излазак из ЕУ.

„Знам да ће позиција Уједињеног Краљевства у НАТО остати непромењена”, рекао је Столтенберг, истакавши да ће Британија остати снажан и посвећен савезник Алијансе.

Британија ће, такође, наставити да „има водећу улогу у нашој Алијанси”, додао је он, пренео је Ројтерс. (Танјуг)
Шулц очекује да ће убрзо почети преговори о изласку Велике Британије из ЕУ

БЕРЛИН – Председник Европског парламента Мартин Шулц очекује да ће преговори око изласка Британије из Европске уније убрзо почети.

„Уједињено Краљевство је одлучило да иде својим путем. Мислим да економски показатељи овог јутра показују да ће то бити веома тежак пут”, рекао је Шулц за немачку тв станицу ЗДФ, пренео је Ројтерс.

Шулц је рекао да очекује да ће преговори о изласку Британије убрзо почети.

Он је напоменуо да је фунта у паду после референдума у Британији, истичући да „не жели да евро искуси нешто слично”. (Танјуг)

Штајнмајер:Тужан дан за Европу и Велику Британију

БЕРЛИН  – Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је, поводом одлуке Британаца да напусте ЕУ, да је то „тужан дан за Европу и Велику Британију”.

„Вест из Британије је заиста отрежњујућа. То је тужан дан за Европу и Британију”, навео је Штајнмајер, објављено је на Твитер налогу немачког Министарства спољних послова, пренео је Ројтерс.

Он је то изјавио уочи састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу.

Грађани Британије су, према непотпуним резултатима референдума, одлучили да после 43 године напусте Европску унију, јавио је Би-Би-Си, истичући да је више од 16.784.000 Британаца гласало за излазак, што је довољно за победу. (Танјуг)

Вилдерс: После Британије, ред је на Холандију

АМСТЕРДАМ – Лидер холандске антиевропске „Странке слободе” Гер Вилдерс позвао је јутрос на одржавање референдума о изласку или останку у ЕУ у његовој земљи, после објаве да је Британија гласала за излазак из Уније.

Вилдерс је обећао да ће, уколико буде изабран за премијера на изборима у марту у Холандији, и он позвати на референдум.

„Нећемо имати контролу над нашом земљом, парама, сопственим границама, имиграционом политиком. Холандија мора, што је пре могуће, да добије шансу да се изјасни о чланству у ЕУ”, истакао је Вилдерс, пренео је Ројтерс.

Вилдерс је поручио да је „време за нови почетак”. Холандски медији наводе да је 54 одсто грађана за референдум у Холандији. (Танјуг)

Вест из Лондона потресла финансијска тржишта, фунта у паду

ЛОНДОН – Вест да су грађани Британије на референдуму гласали за излазак из Европске уније утицала је и на финансијска тржишта, а британски медији јутрос истичу да је фунта тренутно на најнижем нивоу у односу на долар од 1985. године.

Како се наводи, фунта и даље наставља да губи вредност.

Грађани Британије су, према непотпуним резултатима референдума, одлучили да после 43 године напусте Европску унију, јавио је Би-Би-Си.

Према прогнозама Би-Би-Си, 52 одсто грађана се изјаснило за излазак из ЕУ, док је 48 било за останак у Унији.

АП: Камерон више неће бити премијер?

ЛОНДОН – Према непотпуним резултатима, грађани Велике Британије одлучили су да напусте Европску унију, а медији већ шпекулишу да би то могло коштати функције британског премијера Дејвида Камерона, који је био за останак у Унији.

Бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, који се залагао за излазак из ЕУ, сада се сматра водећим кандидатом за Камеронову замену, пише АП.

Камерон, који је и лидер владајуће Конзервативне партије, уложио је свој углед за останак Британије у ЕУ, оцењује америчка агенција. (Танјуг)

Блер:Несагледиве последице, можда нови референдум у Шкотској

ЛОНДОН – Бивши британски премијер Тони Блер изјавио је данас да ће одлука о напуштању Европске уније имати „несагледиве последице” и да би могао да изазове притисак за одржавање другог референдума о независности Шкотске.
„То је одлука која ће имати несагледиве последице. Имаћете додатан притисак за одржавање још једног референдума у Шкотској под другим околностима у односу на оне из 2014.”, рекао је Блер за Скај њуз.
Блер је поручио и да ће грађани увидети да њихов глас за напуштање ЕУ неће решити проблеме који су настали као последица глобализације.
„И у томе је трагедија. Оно што ћемо наредних дана и недеља видети је да оно за шта су људи мислили да ће бити одговор на те проблеме, није уопште одговор”, казао је Блер. (Танјуг)

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар