петак, 7. август 2015.

„Дневне новине“: Протојереј-ставрофор Велибор Џомић враћа се у Црну Гору

Агенција за националну безбједност (АНБ) упутила је јуче ново, овога пута позитивно мишљење о пароху подгоричком др Велибору Џомићу, који је рјешењем Министарства унутрашњих послова 8. фебруара протјеран из Црне Горе, сазнају Дневне новине. Ново мишљење АНБ упућено је званичном поштом и јуче поподне је стигло у Министарство унутрашњих послова и у њему нема више елемената који су раније Џомића представљали као опасност по националну безбједност.

– ПРЕСТАЛИ РАЗЛОЗИ ЗА ПРОТЈЕРИВАЊЕ

Тиме су престали да постоје разлози због којих др Џомић није могао протеклих мјесеци да се врати у Црну Гору. Подсјетимо, како је у фебруару објашњено, полиција је поменуто рјешење донијела на основу мишљења Агенције за националну безбједност Црне Горе да др Џомић представља пријетњу за националну безбједност.

Џомић је, према наводима, био један од организатора протеста приликом недавне посјете потпредсједника Владе Косова Хашима Тачија Црној Гори. Он је, такође, учествовао у организацији неких ранијих протеста против одлука и политике државних органа Црне Горе.

У међувремену, Управни суд је донио одлуку којом подгорички парох може да остане у Црној Гори, а затим је и одбио жалбу МУП-а на рјешење којим је свештенику Митрополије црногорско-приморске Велибору Џомићу одобрен привремени боравак у Црној Гори.

Управни суд је 12. фебруара, одлучујући по његовој жалби, одобрио свештенику да привремено, до окончања спора, борави у Црној Гори. Суткиња Гордана Пот у образложењу одлуке, између осталог, написала је да би боравком ван Црне Горе свештенику било „обесмишљено право на судску заштиту против тужбом оспореног рјешења, у смислу члана 6 Конвенције (право на правичну и јавну расправу)“. Она је истакла и да би му се боравком ван Црне Горе до окончања управног спора „нанијеле и велике штетне посљедице“.

– МУП СЕ ВОДИО САМО РЈЕШЕЊЕМ АНБ

Очекује се да Министарство унутрашњих послова неће имати више ништа против да се подгорички парох врати у Црну Гору, јер је и министар Рашко Коњевић, у више наврата, истицао да Џомић нема проблема са МУП-ом.

“Господин Џомић нема спор са МУП-ом, нити са министром, већ са АНБ-ом, која га означава као опасност по националну безбједност. Ако Џомић добије мишљење АНБ-а да није сметња по националну безбједност Црне Горе, он ће тада добити и Рјешење о продужењу привременог боравка у складу са позитивним прописима. Услов да би то добио је мишљење АНБ-а да он не представља опасност по националну беубједност Црне Горе“, казао је медијима Коњевић, након протјеривања Џомића.

Јуче нијесмо били у могућности да добијемо изјаву од Велибора Џомића јер се он није јављао на бројеве телефона који су доступни редакцији Дневних новина.

МУП даје дозволу за повратак

Након шест негативних мишљења, Агенција за националну безбједност је промијенила став и јуче пред крај радног времене МУП-у доставила нову процјену да Велибор Џомић није сметња за националну безбједност Црне Горе, потврђено је Дневним новинама у том министарству.

Из МУП-а је објашњено да су, на основу новог мишљења АНБ-а, а сходно Закону о странцима, престали разлози забране уласка Џомића у Црну Гору.

„МУП ће као и у претходним случајевима поштовати закон и сада након позитивног мишљења АНБ за Велибора Џомића дозволити улазак у Црну Гору“, навели су из МУП-а.

МУП је мјесецима уназад упориште за протјеривање Џомића налазило у Закону о странцима, у којем се у члану 8, ставу 1, тачки 5, прописује да се странцу неће издати дозвола за улазак у Црну Гору, ако то захтијевају разлози националне безбједности. То значи да је мишљење АНБа у претходним случајевима, као и у најновијем, обавезујуће за МУП.

Ј. М.
Извор: Дневне новине
Преузето са: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар