субота, 1. август 2015.

Просечан рачун за струју већи за 300 динара

Потрошачи у србији од августа плаћају рачуне за електричну енергију увећане за 12 одсто. Очекивани прилив у републички буџет од акциза на годишњем нивоу је 14,1 милијарда

ПОТЕНЦИЈАЛНО већи рачуни за струју у наредном периоду, због укључивања климе у врелим данима, од данас ће додатно "подгрејати" - поскупљење киловата од 12 одсто. Као што је било најављено, цена електричне енергије од августа увећана је за 7,5 одсто, колико одлази на уведену акцизу, и 4,5 одсто, колико ће додатно наплатити ЕПС.

Просечан потрошач у Србији, чији је месечни рачун за електричну енергију око 2.500 динара, мораће да издвоји око 300 динара више након поскупљења.

И поред директног удара на кућни буџет кроз повећање цене киловата, грађанима ће већи трошкови струје нанети и - додатне трошкове.

- Корекција цена прехрамбених производа због поскупљења струје се свакако очекује - каже Петар Богосављевић из Покрета потрошача. - Основни производи, поготово код малих продаваца и произвођача, вероватно ће отићи нагоре за пет до шест одсто. Ту су превасходно хлеб, јаја, а можда и поврће и воће, а већ се говори о повећању цене уља. Једино што може да заустави поскупљење јесу бољи род и већа понуда, али то је слабо вероватно због суше и општих лоших временских услова.

Поскупљење струје и акциза ће у буџет улити на годишњем нивоу 14,1 милијарду динара. Остаје још да се види како ће тачно бити обрачунат порез на додату вредност, односно да ли ће се он наплаћивати и за акцизу од 7,5 одсто или само за део који иде у "Електропривреду Србије". Уколико се ПДВ обрачунава и на овај део, крајњи износ рачуна ће свакако бити још већи. ж


ТЕШКО ДО ОЛАКШИЦА

Социјално угрожени и даље ће моћи да добијају део бесплатних киловата од државе и то од 120 до 250 месечно, у зависности од тога колико имају чланова породице. Ипак, већина њих користи ово право само у летњем периоду, када не троше много струје и не прелазе прилично ригорозно оквире које Министарство енергетике и рударства прописује. Током зиме, они који се греју на киловате, никако не могу да добију бесплатну струју од државе.


Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар