петак, 20. март 2015.

Високо црквено одликовање Градској болници

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, уручио је синоћ на свечаној академији поводом 80-годишњице од оснивања Градске болнице-КБЦ Звездара орден Светог Саве другог степена запосленима у овој знаменитој здравствој установи

Свечаној академији у Народном позоришту у Београду, поводом великог јубилеја КБЦ Звездара, једине болнице-задужбине у Србији, поред Преосвећеног Епископа топличког г. Арсенија, присуствовали су и председник Републике Србије г. Томислав Николић и предедниик Скупштине Републике Србије гђа Маја Гојковић, као и представници Владе, Града Београда, научних и културних институција.
Уручујући високо одликовање Српске Православне Цркве директору КБЦ Звездара проф. др Александри Аранђеловић, епископ Арсеније је истакао:

- Поштовани г. Председниче, поштована гђо Председнице Скупштине Републике Србије, Ваше Екселенције, часни оци, поштована гђо директорка, господо лекари и запослени у Клиничко-болничком центру Звездара, даме и господо, велика ми је част што сам вечерас са вама. Преносим вам благослов и честитке Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја поводом 80-годишњице од оснивања Градске болнице - КБЦ Звездара - задужбине великог српског добротвора Николе Спасића. Године 1935. Патријарх српски Варнава освештао је Градску болницу на Звездари, једину болницу-задужбину у Србији и благословио почетак њеног рада. Пуних осам деценија под небеским покровитељством Светог мученика Трифуна - крсне славе задужбинара Николе Спасића коју болница слави као своју крсну славу - професори, лекари и медицинско особље, стручно, пожртвовано и хумано, а што је најважније са пуно љубави у духу хришћанских, јеванђелских начела, служе здрављу нашег народа. У овој болници многи житељи Београда али и целе Србије и региона нашли су најпре топлу људску реч, а затим стручну медицинску помоћ и негу и своје коначно излечење. Уз изразе захвалности свим запосленима у КБЦ Звездара на свему ономе што су чинили и чине за добробит свих нас, честитам велики јубилеј са жељом да и даље са успехом наставе своју часну и одговорну лекарску службу и да славе још много оваквих јубилеја.

Одлуку Светог Синода прочитао је протођакон Стеван Рапајић, секретар Архиепископије београдско-карловачке: -Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве додељује Клиничко-болничком центру Звездара, задужбини Николе Спасића, у Београду орден Светог Саве другог степена за њен осамдесетогодишњи плодотворни рад, као и за допринос у оснивању боничке капеле Светог великомученика Трифуна.

Овом приликом, директор КБЦ Звездара проф. др Александра Аранђеловић уручила је Велику повељу председнику Републике Србије г. Томиславу  Николићу. Повељу у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја примио је његов изасалник, епископ Арсеније.

У свом обраћању присутнима, проф. др Александра Аранђеловић је истакла благодарност задужбинару и великом добротвору нашег народа Николи Спасићу истакавши да после 80 година рада и постојања, можемо са поносом рећи да је племенита замисао великог дародавца Николе Спасића не само остварена већ и далеко надмашена у првобитној намери која је тестаментом намењена. КБЦ Звездара је данас модерна установа која користи најавременије методе за лечење пацијената, али и највећа медицинска наставна база. У овој, једној од највећих болница на Балкану, запослено је око 2000 пожртвованих радника чија је мисија очивање и унапређење куће у којој раде, поштовање колега и пацијената и изградања мостова пријатељства са свим здравственим установама у Србији и шире.

Помоћник министра здравља др Драган Вуканић истакао је да Градску болницу красе стручност и брига за пацијенте, као и да ће Министарство здравља и даље пружати подршку добрим идејама за побољшање здравствене заштите.

О Градској боници као једном од симбола престоницце говорио је заменик градоначелника Београда г. Андреја Младеновић.

На свечаној академији наступчли су хор Viva vox, Краљевски гудачи Светог Ђорђа, Српско црквено певачко друштво из Панчева, тамбурашки оркестар и играчки ансамбл КУД Станко Пауновић, и други.

Настанак данашњег КБЦ Звездара везује се 1. децембар 1935. године, када је као задужбина добротвора и дародавца, угледног београдског трговца Николе Спасића, свечаним чином отварања предата грађанству на употребу. Првобитно скромно структуирана, са 100 постеља,  била је прва болница намењена лечењу грађана са ужег градског подручја, познатог као Булбудер.

Од оснивања па до II светског рата, болница је удвостручила своје капацитете, проширила делокруг рада и уз интернистичка одељења образовала и гинеколошко-акушерско и Диспанзерско-болничко грудно одељење. Од тада, КБЦ „Звездара“ је деценијама стасавала у великог здравственог гиганта и превалила 80 година битисања на том племенитом путу. КБЦ “Звездара” је од 1952 год. наставна база Медицинског факултета, а касније и наставна база Стоматолошког факултета и Више медицинске школе. 1963 године Енглеска добротворна фондација Сју Рајдер болници поклања три павиљона са 123 постеље за смештај геријатријских болесника, што представља зачетак геронтологије као нове медицинске науке на овим просторима.

Велики допринос за усходну линију развоја КБЦ „Звездара“  имају  и великани српске медицине: проф. др Богдан Косановић, проф. др Митар Митровић, проф. др Милета Магарашевић, проф. др Василије Јовановић, проф. др Михајло Андрејевић, проф. др Иван Станковић, проф. др Чедомир Илић и многи други.

Стручно-научна активност је координисана Комисијом за стручно усавршавање, Научним одбором и Етичким комитетом. Од 1995. године у болници се издаје  и часопис  Zvezdara Clinic Proceedings.

Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар