среда, 20. јул 2022.

ВЕРА И НАДА У БОГА - Старац Пајсије Светогорац

ВЕРА И НАДА У БОГА - Старац Пајсије Светогорац


Човек који верује у Бога, ничег се не боји


           - Старче Оци су нам говорили да долази време када ћемо све имати, али ништа нећемо моћи да једемо. Данас су људи сумњичави по питању квалитета већине производа.

          - Шта да радимо? Све око нас је загађено.  Али, не плашите се. Закрштавајте се, и не бојте се. Познајем људе који су од свог живота направили право мучеништво, јер се свега боје. А хришћани су крштени, миропомазани, причешћују се, читају Јеванђеље, знају напамет разне цитате. Зар нису видели силу благодати Божије? ''Ако нешто и смртоносно попијете, неће вам наудити (Мк. 16, 18), рекао је Христос, и још: ''Дајем вам власт да стајете на змије и шкорпије, и да не претрпите никакво зло'' (Лк. 10, 19).

            Ако је човек стекао благодат Божију, он се ничега не боји. Због тога, увек када се закрштавамо крсним знамењем треба да тражимо благодат Божију. Сећате ли се оног догађаја о ком се говори у Лавсаику? Неки монах отишао је да узме воду из бунара, па угледавши у њему аспиду (змија отровница) уплашио се и побегао, не узевши воде. ''Пропали смо, аво!'', рекао је монах свом Старцу. ''У бунару је аспида!'' ''Добро'', на то ће Старац, ''шта ћеш да радиш ако аспиде буду у свим бунарима? Умрећеш од жеђи?'' Старац је онда отишао, закрстио бунар, захватио воду и попио. Оно што крст осени, ту је немоћно зло сатане.

           - Старче, осећам у себи неки страх.

            - Страх који осећаш је благослов Божији; то је промишљање Божије о теби, како би увек молитвом прибегавала Њему. Тај страх ће ти помоћи да се ухватиш за Бога. Видиш,  мало дете не могу да обуздају ако се нечим не уплаши. Бори се приљежно, са надом у Бога, и нећеш се бојати ничега. А страха вашега нећемо се бојати, нити ћемо се збунити; јер је са нама Бог (стих из Великог повечерја; види и Ис. 8, 12), не певамо ли на Великом повечерју?


Старац Пајсије Светогорац 
 
  „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi   

#ПајсијеСвeтогорац, #Пајсије, #СветиПајсијеСветогорац, #PajsijeSvetogorac, #Pajsije, #SvetiPajsijeSvetogorac,

Нема коментара:

Постави коментар