недеља, 24. фебруар 2013.

Папа: Бог ме позвао

Папа Бенедикт Шеснаести рекао у свом последњем недељном обраћању уочи најављене оставке следеће седмице, да је увек следио Божје жеље и да не напушта Римокатоличку цркву иако се повлачи.

Бог ме позвао да се посветим животу у молитви и медитацији, а одлука да се одрекнем понтификата не значи да напуштам цркву, рекао је папа Бенедикт Шеснаести у последњем недељном обраћању верницима на Тргу светог Петра.


Говорећи пред више од 100.000 верника из целог света, папа је истакао да ће наставити да служи са истом љубављу и подједнако ревносно као до сада.

На Тргу испуњеном десетинама хиљада верника и посетилаца било је бројних застава Италије, Шпаније, Бразила, Немачке, Пољске. Многи верници носили су транспаренте с натписима "Свети Оче волимо те", "хвала Светости" и "Вива ла папа".

У кратком обраћању после молитве, папа је рекао да је ово за њега и цркву "посебан тренутак".
Бог ме позвао да се попнем на гору и да се још више посветим молитви и медитацији. То не значи да напуштам цркву. Напротив, ако то Бог тражи од мене, то је зато да бих могао да наставим да јој служим са истом љубављу и подједнако предано као до сада, али на начин који више одговара мом добу и снази, рекао је папа.

Папа ће се 27. фебруара још једном срести са верницима на општој аудијенцији средом, када се очекује да ће на Трг светог Петра поново доћи више од 100.000 верника.



Последњег "радног дана", 28. фебруара, у 11 сати Бенедикт Шеснаести ће се у дворани Клементини у апостолској палати поздравити са кардиналима, а у 17 часова хеликоптером ће се из Ватикана пребацити у папинску палату у Кастелгандолфу, поред Рима.

Последњи дани папиног понтификата протичу у напетој атмосфери због писања италијанских медија о корупцији, крађама и хомосексуалним лобијима у Ватикану.

Света Столица оптужила је медије да шире "лажне и штетне" информације и осудила "жаљења вредан покушај" утицаја на кардинале, који ће се наредног месеца састати на конклавама да би изабрали новога папу.


Последњи пут на Твитеру
Поглавар Римокатоличке цркве Бенедикт Шеснаести, последњи пут се обратио верницима преко друштвене мреже Твитер.
"У овом важном тренутку молим вас да се молите за мене и Цркву, као увек верујући у божје провидјење", навео је Бенедикт XVI на популарној мрежи.
Папа је отворио налог на Твитеру децембра прошле године на неколико језика, укључујући арапски и латински и у том периоду стекао је близу 1,6 милиона следбеника у целом свету.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар