среда, 17. октобар 2012.

Sve više evroskeptika u Srbiji

Broj građana koji podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju pao na 47 odsto, pokazuju istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Više od trećine građana Srbije eksplicitno se protivi ulasku u Uniju. 


 Podrška gradjana Srbije Evropskoj uniji (EU) opala je u septembru za dva odsto u odnosu na jun i sada iznosi 47 odsto, dok je broj gradjana koji su protiv ulaska u EU porastao za 10 odsto i sada je 35 odsto, pokazalo je danas predstavljeno istrazizvanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). 


Predstavljajući izveštaj, direktorka BCBP-a Sonja Stojanović navela je da 62 odsto gradjana Srbije smatra da ni pod kojim uslovima ne treba priznati nezavisnost Kosova, dok je protiv ulaska Srbije u NATO 65 odsto gradjana.

Gradjani Srbije kao najveće neprijatelje doživljavaju SAD (43 odsto), Nemačku (25 odsto) i Albaniju (24 odsto), dok najveće prijatelje vide u Rusiji (47 odsto), Grčkoj (23 odsto) i Kini (21 odsto).

Čak 67 odsto čitalaca S media portala, kada bi moralo da bira, izabralo bi Kosovo umesto Evropske Unije. Njih 33 odsto radije bi izabralo evropski put, rezultati su ankete koju smo sproveli. Opširnije čitajte OVDE.

Izjava predsednika Nikolića da će Srbija odustati od evrointegracija ako Kosovo bude uslov, na kratko rešila dilemu šta je Vladi preče - Kosovo ili EU. Da li se Srbija povlači pred strogom selekcijom EU ili je manjak entuzijazma tera u zagrljaj Rusije? Čitajte OVDE.


Izvor: Smedia 

Нема коментара:

Постави коментар