среда, 10. октобар 2012.

Попуст од 15 одсто обезбеђује и догревање

ТА пећ од 2,5 киловата уз грејање од 10 сати ноћу потроши 25 киловат-часова, а сијалица од 60 вати која светли 720 сати – 42,3 киловат-часа


 Како је најавила министарка енергетике Зорана Михајловић домаћинства која месечно троше до 500 киловата струје и редовно плаћају рачуне од 1. октобра имаће право на попуст од 15 одсто. Та повластица омогућује, показује рачуница, нешто лагоднију потрошњу, јер је садашњи просек 350 киловат-часова. Уз попуст потрошачи би добили 150 киловат-часова више.

С обзиром на то да ће овај попуст важити током зиме, односно наредних шест месеци, највећи број домаћинстава која се греју на струју питају да ли ће моћи укључујући своје ТА пећи или котлове да искористе попуст или ће их струја ипак скупље коштати?

Сандра Алагић, која је задужена за односе с јавношћу у Електродистрибуцији Београд, каже да просечно домаћинство у Србији троши око 350 киловат-часова струје месечно, али да они који се греју на ТА пећи, па макар то чинили само ноћу, неће моћи да се уклопе у ових 500 киловат-часова, јер ТА пећ која се укључује само ноћу „погори” двоструко више. Овај попуст ће добро доћи домаћинствима која за догревање користе климу, јер ће попуст моћи да искористе.

– Могућност да припале своје ТА пећи и да уђу у број оних који ће остварити попуст од 15 процената имаће домаћинства која, примера ради, током викенда укључују ова грејна тела. Дакле, они који то не чине сваки дан. Ако неко има ТА пећ од 2,5 киловата и „пуни” је 10 сати током ноћи потрошиће 25 киловат-часова.

С оваквом потрошњом, додаје, иста пећ ће моћи да се укључи још један или два викенда, а све преко тога прелази 500 киловат-часова, па се губи право на попуст.

Они који сваке ноћи морају да пале ТА пећи када је струја јефтинија четири пута, па још и да се догревају током дана, неће моћи да остваре ово право, објашњава Алагићка. Она каже да је за грејање стана од 60 квадрата овом пећи уколико се укључује током ноћи потребно месечно око 7.000 динара, док догревање и током дана кошта месечно око 10.000 динара.

Попуст од 15 одсто добро ће доћи онима који за догревање својих станова укључују клима уређаје. У зависности од јачине клима уређаја, уколико се просторије догревају један сат дневно домаћинство ће утрошити око два киловата.

Алагићка каже да рачуница показује да се у овај попуст од 15 одсто уклопити сви они који користе сијалице од 60 вати, а које раде 720 сати, за шта ће потрошити 42,3 киловат-часа, пегла која је укључена 10 сати месечно потрошиће 24, рерна пола сата дневно 30, велика рингла сат дневно 50, а мала 45 за месец дана, док ће фрижидер који ради непрестано потрошити 30 киловат-часова.

Туширањем по пет минута дневно три особе ће потрошити највише око 198 киловат-часова, док ће сушење косе, односно укључивање фена снаге 1.500 вати потрошити 23 киловат-часа.

Иако би се неко насмејао овим подацима и могао да тврди да је ова мера само још једна у низу виртуелне статистичке корпе, попуст од 15 одсто ће моћи да искористи  1,9 од 3,6 милиона потрошача у Србији, што је више од половине. А то већ није мало, поготово што због ограничених производних могућности Србија мора да штеди електричну енергију и да је не користи за грејање.
 
Јасна Петровић
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар