петак, 10. август 2012.

Ко је Аћиф-ефендија

Постављање табле са ликом и именом Аћиф-ефендије у Новом Пазару спорно је из више разлога, каже потпредседник Владе Расим Љајић. Осим што је заобиђена процедура, додаје Љајић, почаст човеку који је добио орден од Адолфа Хитлера штетно је по међунационалне односе.

Плоча Аћифу Хаџиахметовићу Бљути, управнику Новог Пазара за време Другог светског рата, и даље је на зиду, на месту где је некада била његова кућа. После седнице Владе на којој је спорна акција доживела осуду, јасно је да ту неће бити још дуго.



Пазарци нису ни знали да ће та табла бити постављена, а разликују се по мишљењу да ли је то добар потез, као и колико знају о Аћиф-ефендији.

Поједини грађани Новог Пазара кажу да је он бранио Пазар и да је постављање плоче са његовим именом у реду, трећи да о Аћифу-ефендији ништа похвално нису чули.

Дилему око тога ко је човек коме је указана почаст, и то под формом обележавања године бошњачког наслеђа у Србији, не би требало имати, кажу историчари - он је радио на албанизацији Бошњака, а званична ратна функција му је била шеф штаба за расељавање Срба.

Историчар Момчило Павловић каже да је Аћиф-ефендија у дочекивао Немце у Новом Пазару после капитулације земље, организовао албанске младиће у активном отпору и у албанску жандармерију. "Ради на томе да се Нови Пазар, односно срез, припоји 'Великој Албанији', кокетира и са Италијанима и са Немцима", наводи Павловић.

Одавање почасти човеку кога је одликовао Хитлер за потпредседника Владе Расима Љајића штетно је по односе Срба и Бошњака.

"Сви народи и све државе се труде да буду део антифаишистичке борбе, а сада се појављује неко ко би да рехабилитује сараднике окупатора. То је непојмљиво да се догађа 2012. године, кад имамо прече послове. Чак и да је позитиван, а није, имамо важније ствари да решавамо", наводи Љајић.

И други се слажу да је постављање плоче недопустиво, али тврде да је то последица рехабилитације вође четничког покрета Драже Михаиловића.

Аида Ћоровић, невладина активистикиња из Новог Пазара, каже да они који су покренули целу причу око рехабилитације Драже нису били ни свесни какве то импликације може да има.

"Врло су уско гледали да помире четнике и партизане, а нису видели какав то утицај може да има на мањине, а поготову на оне мањине које су биле жртве четничких злочина у Другом светском рату", истиче Аида Ћоровић из невладине организације "Урбан ин".

Према мишљењу историчара Павловића, паралела између Драже Михаиловића и Аћифа Хаџиахметовића Бљуте није могућа. Као српски пандан Аћифу ефендији Павловић пре види Димитрија Љотића, вођу профашистичког покрета Збор.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар