субота, 18. август 2012.

Покретна црква на дар

Породица Крстић из Холандије, родом из Рајићева код Власотинца, поклонила је селу покретну цркву од 13 квадрата која ће бити посвећена светом Николи. Од Ниша до одредишта, црква је на камиону путовала 55 киломатара.

Прва покретна црква, коју су пре 10 месеци у фабрици направиле Нишлије, добила је власника. Породица Крстић, из Холандије, родом из Рајићева код Власотинца, поклонила је селу богомољу. За времешне мештане планинског села то је био празник, јер су до сада, до најближе цркве путовали 10 километара.




Звоно са недовршеног звоника огласило се први пут, од кад постоји Рајићево. Са 850 метара надморске висине најавило је долазак мале богомоље, коју су Рускиња Марија Гамзардија, њен супруг, пореклом из Рајићева, и њихово четворо деце, купили за село.

"Кад смо видели ту цркву били смо одушевљени и одлучили смо да то поклонимо народу", каже Марија Гамзардија.

Од Ниша до одредишта, црква је на камиону путовала 55 киломатара непуна два сата. А онда по сеоским путевима подно Суве планине до села у коме су времешни житељи, 5,5 тона тешку конструкцију, без виљушкара, на рукама спустили из камиона.

Драган Пешић из села Рајићева каже да је то било изненђење. Олга Стојановић, којој је 81. година, на чијем су имању син и снаха поставили цркву за село, није крила задовољство.

"Ја сам поносна на сина и снају, јер ће црква значити пуно за све нас у селу", каже Олга.
Црквица од 13 квадрата биће посвећена светом Николи. Осликана је по канонима православља, са мозаичним подом од 800 комадића камена.

"Терен је поравнат са око 2.000 кубика земље. Урађен је звоник, доведена је вода, струја, и све је завршено за седам дана. Људи кад хоће могу пуно тога да ураде, а ваљда нам и Бог помаже", каже Светислав Манчић, конструктор цркве из Ниша.

"Још ће ми срце бити пуно када видим да људи долазе у цркву", каже Марија Гамзардија.
У селу се надају да ће после освећења, у црквици у Рајићеву бити заказана прва веначања и крштења.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар