среда, 8. август 2012.

Владика Порфирије: Сви смо одговорни

Због смрти у Јадранској Лешници, осим Бранислава Перановића, још неко ће морати да буде позван на одговорност, каже за РТС епископ јегарски Порфирије. Сви смо одговорни, посредно или непосредно, наводи епископ и поручује да насиље никада није лек.

Епископ јегарски Порфирије изјавио је да ће због смрти штићеника центра за одвикавање од дроге у Јадранској Лешници још неко морати бити позван на одговорност, поред свештеника Бранислава Перановића који је осумњичен да је извршио убиство.


Порфирије је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је шокиран убиством у Лешници. "Себи постављам питање како је овај човек имао могућност да се бави било каквим свештеничким послом, а камоли да управља таквим центром", рекао је Порфирије.

"Сви ми сносимо одговорност. Сви смо посредно или непосредно одговорни што смо дозволили да један такав човек, под плаштом цркве и мантије ради нешто што нема везе са јеванђељем", рекао је епископ јегарски.

Одговарајући на питање како Перановић после немилих догађаја из Центра "Црна Река" и даље има свештеничку функцију, Порфирије је одговорио да се његов случај вероватно провукао због црквеног спора који се водио против сада већ бившег владике Артемија.

"Синод је тражио од Артемија да Перановића рашчини. Уследио је процес против Артемија, где је он сам рашчињен. Десило се да се провуче случај Перановића и да он оде у Епархију шабачко-ваљевску, где никад није вршио класичну свештеничку службу, већ је био самостални стрелац", рекао је епископ Порфирије.

На питање шта црквени суд сада може да уради, Порфирије је одговорио да Перановић мора бити лишен не само црквеног чина, већ можда и искључен из црквене заједнице.
"Не бих да прејудицирам процес пред црквеним судом, али морао би још неко да буде позван на одговорност", рекао је Порфирије.

На питање да ли мисли на владику шабачког Лаврентија, Порфирије је одговорио да не може да говори ни о коме конкретно, али истакао да је то, пре свега, неко ко је морао да има на уму о чему је реч.

Имајући у виду да и сам води центре за лечење болести зависности, Владика Порфирије каже да ниједан проблем, па ни наркоманија, не може да се излечи насиљем.

Коментаришући то што поједини родитељи чија су деца наркомани понекад и одобравају насилне методе, Порфирије каже да их разуме, пошто и сам има контакте са родитељима чија су деца наркомани, али истиче да такве методе никад нису решење.

"Ја их донекле разумем, не постоји тежи проблем од тога и они су спремни на сваку могућу солуцију. Међутим, какав год да је проблем, нико нема право да злоупотреби родитеље и да лечи своје комплексе, да користи агресију и врши насиље. Не можете насиљем да излечите било који проблем", каже владика Порфирије.

Говорећи о центрима за лечење болести зависности који води, Порфирије наводи да су у њему ангажоване стручне службе, пре свега лекари.


Штићеници отишли из Центра
Након убиства штићеника Центра за одвикавање од болести зависности у Лешници и хапшења Бранислава Перановића, око 50 штићеника вратило се кућама. 


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар