петак, 24. август 2012.

Србима дају „означене” регистарске таблице?

Ивица Дачић: Возила Срба обележена посебним словним комбинацијама. – Бајрам Реџепи: Нема разлике у таблицама које би одвојиле Србе од осталих


Косовска Митровица – Срби са Косова и Метохије сумњају да су за њих у Центру за регистрацију возила полиције Косова одвојене посебне регистарске таблице, како би били „означени”  када се крећу јужном покрајином.


О томе је у уторак говорио и Ивица Дачић, председник српске владе, на седници Савета безбедности УН. Позивајући се на извештај европске невладине организације Диадикасиа под називом: „Слобода кретања: издавање регистарских таблица РКС припадницима неалбанских заједница на Косову”Дачић је рекао да постоји формула према којој се одређене комбинације слова дају припадницима српске заједнице.

„Ову забрињавајућу, крајње дискриминаторску праксу потврдио је ауторима извештаја и један косовски званичник, чије су речи цитиране у том документу: ’јавна је тајна да су српска возила посебно означена’”, казао је Дачић.

Драган Николић, начелник Косовскопоморавског округа у коме су Срби пре нешто више од месец дана предали око 100 захтева за добијање регистарских таблица са ознаком РКС и још их нису добили за „Политику” је рекао:

– Житељи Косовског Поморавља су узнемирени, а и они који су добили РКС регистарске ознаке са страхом седају у своје аутомобиле. Сумњамо да је за нас одвојена серија регистарских бројева, како би били препознатљиви на путу, а то значи да смо директна и отворена мета у сваком моменту екстремним Албанцима. Срби који су овде предали пре више од месец дана сва потребна документа како би могли, наводно, слободно да се крећу Косметом, још те таблице нису добили, што додатно поткрепљује наше сумње.

И у северном делу Косовске Митровице Срби који су узели двојне таблице (поред оних које је издао МУП Србије) рекли су да је очигледно овај део Косова посебно „означен словним формулама”.

– Већина Срба, као и ја који сам узео косовске регистарске таблице, добила је словну ознаку „BG”. Понекад у шали кажемо да смо ми са севера рођени Београђани, али чињеница је да са страхом прелазимо јужно од Ибра јер је немогуће да више десетина људи из северне Митровице добије исту словну комбинацију – навео је за „Политику” један житељ Косовске Митровице .

И док Срби тврде да су „жигосани” преко РКС регистарских таблица Бајрам Реџепи министар косовске полиције за „Политику” је рекао:
 – То су лажи, нема никакве разлике у словним комбинацијама. То су само политичке инсинуације. Уосталом, регистарске таблице за Косово радила је словеначка компанија која је радила и за МУП Србије.

Бесим Хоти, регионални портпарол КПС-а у Косовској Митровици, напомиње да регистарска таблица садржи на почетку (слева надесно) натпис РКС на плавој подлози, потом следи двоцифрени број, што означава регион (01 Приштина, 02 Митровица... 05 Пећ, 06. Гњилане), затим грб Косова, потом троцифрени број и на крају двословни иницијал рејона:

– Нема никаквих, као што ви кажете, ознака или манипулација када су у питању регистарске таблице за Србе. То што ви кажете да су Срби из северне Митровице добили таблице са двословним иницијалима „BG” или „BL”, то је само зато ако су сви предали документа у исто време. Ништа друго није у питању – казао је Хоти. Он је потврдио изјаву Бајрама Реџепија да су на територији Косова и Метохије припадници српске националне заједнице до сада узели око 10.000 регистарских таблица.

Бојан Стојановић, градоначелник општине Грачаница, која функционише у систему Приштине, за „Политику” је рекао да су сва службена возила општине Грачаница са различитим двослојним иницијалима:

– Ево, на нашим службеним возилима су иницијали „АG”, „АR”, „BЕ”, „BА”, „DO”, „DA”... а ја сам поприлично сигуран да то што је Дачић изнео на Савету безбедности није истина. Код нас на централном Косову скоро сви Срби су узели таблице РКС или КС, јер уосталом једино тако могу да се крећу.
----------------------------------------------
Зашто Срби чекају више од 30 дана на РКС таблице

На питање новинара „Политике” зашто Срби у Косовском Поморављу више од месец дана чекају да добију РКС регистарске таблице Бајрам Реџепи, министар косовске полиције, одговара:

– Вероватно се спроводи процедура која је и обавезна за сва возила и за све особе које аплицирају у Центру за регистрацију. Проверава се да ли има фалсификата, да ли су поднесене апликације за возила која нису оцарињена, а за која морају да се плате царинске дажбине. Само је то истина, а све друго иде у корист дневнополитичких лажи.
На констатацију „Политике” да одузимање српских таблица на Косову и Метохији није плод договора у Бриселу и да Приштина повлачи једностране потезе када је у питању слобода кретања, Реџепи оштро одговара:

– Ми одлучујемо, као суверена држава, шта ћемо и како да радимо. То је суверено право једне државе са пуним интегритетом, а ми смо сходно уредби коју смо својевремено донели дали компромисно решење српској заједници, а то је да може да користи КС или РКС таблице.
 
Биљана Радомировић
 
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар