недеља, 12. август 2012.

Синод није обавештен о одликовању Бранислава Перановића

 Свети архијерејски Синод Српске православне цркве није добио никакво обавештење о томе да је свештеник Бранислав Перановић недавно одликован звањем протојереја-ставрофора.

Владика бачки Иринеј, један од чланова Синода, у писаним одговорима за „Политику“ каже да су за вест чули из медија и да је, уколико је та информација тачна, ту погрешио владика шабачки Лаврентије.

Он је, као надлежни архијереј, према сазнањима, ово одликовање дао оцу Браниславу, осумњиченом да је у понедељак увече убио Небојшу Зарупца.

„Моје је тумачење да владика или није много знао о Перановићевом житију и прикљученијима или је наивно веровао да се Перановић у међувремену покајао и одустао од батинашке праксе. Добро је и јеванђелски исправно веровати у снагу покајања и у то да ниједан човек није непоправљиво покварен и зао, али доброта не сме да се изроди у пасивну болећивост“, наглашава епископ бачки.

Он додаје и да не мисли да је владика Лаврентије знао за методе оца Бранислава Перановића, као и да је и у овом случају, као и 2009. године када су објављени снимци батинана штићеника духовно-рехабилитационог центра „Црна река“, Црква одмах реаговала и осудила поступке оца Бранислава.

Ј. Ч.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар