уторак, 7. август 2012.

Камиони се вратили из Зупча, умало сукоб Срба и Кфора

 ЗУПЧЕ – Око 16 сати нормализован је саобраћај у Зупчу у општини Зубин Поток где су били блокирани камиони Еулекса, а након вербалне расправе умало није дошло до сукоба Срба и војника Кфора.

Еулексови камиони, које су Срби данас зауставили на барикади која је постављена у Зупчу, након око пет сати задржавања враћени су назад у правцу јужног дела Косовске Митровице.

 Саобраћај на путном правцу Косовска Митровица - Рибариће кроз Зупче нормализован је око 16 сати након што умало није дошло до инцидента између Срба и припадника Кфора.

Наиме, након повратка камиона Еулекса оклопни транспортери Кфора остали су препречени на путу што је испровоцирало окупљене Србе након чега је дошло до расправе са италијанским војницима из састава међународних снага.

Неки од Срба су легли испод точкова оклопних транспортера Кфора и након расправе која је трајала петнаестак минута италијански војници су се ипак повукли са пута у Зупчу и отишли у правцу своје базе која се налази у суседном селу Јагњеница, јавља Танјугов дописник са лица места.

Срби су пре подне данас блокирали три камиона Еулекса натоварена великим бетонским блоковима у Зупчу, спречавајући њихово кретање према крајњем северу покрајине и административном прелазу Брњак.

Мештани који су поставили блокаду плаше се да би терет са камиона могао да послужи као средство за онеспособљавање неких од алтернативних путних праваца који овај део севера Косова повезују са централном Србијом.

Као разлог за заустављање возила Мисије ЕУ навели су и ранији договор према којем је особљу Еулекса дозвољено да у пратњи Кфора обавља само смене на административном прелазу Брњак на којем раде међународни цариници и полиција.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Танјугу да је њихов став у вези барикада на северу Косова непромењен.

„Иако је последњих месеци ситуација мало релаксирана, Еулекс још увек нема потпуну слободу приступа што спречава наше оперативне активности и успостављање владавине права која мора бити успостављена на целој територији, укључујући и север Косова”, рекла је Гудељевићева.

Након задржавања од око пет сати, три камиона ЕУ окренули су се на раскрсници у Зупчу где се налази барикада на којој Срби даноноћно дежурају и вратили се назад путем којим су дошли.
Након што су Срби зауставили Еулекс на, са неколико оклопних транспортера стигли су и војници Кфора који су такође препречили магистрални пут Косовска Митровица ? Рибариће кроз Зупче.

За време блокаде, саобраћај између Звечана и Зубиног Потока одвијао се заобилазним путем преко села Јагњеница, али су возила која су долазила из правца јужног дела Косовске Митровице била блокирана на температури изнад 30 степени.

Војници Кфора присутни су у Зупчу на неколико мобилних и једном статичном пункту и на неколико локација у суседном селу Јагњеница где контролишу саобраћај такође на неколико локација.

На административном прелазу Брњак контролу саобраћаја обављају службеници Еулекса, а на прелазу су присутне и њихове локалне косовске колеге.
 
Танјуг
 
Преузето са: Политика

Нема коментара:

Постави коментар