субота, 25. август 2012.

Отац Тадеј: Без Господа ни себе не можемо волети

 Хвала Богу да сам био са Русима, па сам могао да читам дела Светих Отаца. Свети Исак Сирин је несравњив психолог међу Светим Оцима. У његовим списима пише:
 „Човече, немој да даш свој унутрашњи мир за ништа на овом свету. По сваку цену сачувај свој унутрашњи мир. Помири се сам са собом, па ће се са тобом помирити и небо и земља.“ Видите како су то дубоке мисли, много пута то понављам, али нисам могао ни до данас тај степен достићи.

Ми сви можемо бити добри ако се сјединимо са извором живота — с Богом, свим својим срцем. Он ће нам дати снаге да волимо и себе и ближње. Без Господа ни себе не можемо да волимо. Многи падају често пута у очајање и дижу се против свог живота, одузимају себи живот, јер без Господа не можемо ни себе волети, а камо ли рођене и ближње, или чак непријатеље. Са Њиме можемо све јер је Он наша снага и живот. Своје срце морамо некоме поклонити и ако га поклонимо некоме на земаљској кугли, сви нас могу повредити. Ми сви тражимо бесконачну и неизменљиву љубав, бесконачан мир, а ко нам то може дати? Не могу ни отац ни мајка, ни брат ни сестра. Сви нас они могу оставити, презрети и одбацити. Зашто? Зато што смо сви ограничени и временом и простором и сви смо у борби са силама под небом, које нам стално прљају мисли.


Извор: Боготражитељ

Нема коментара:

Постави коментар