среда, 29. август 2012.

Прослава Успенија Пресвете Богородице у Православној Охридској Архиепископији


Празник Успенија Пресвете Богородице свечано је прослављен на свим богослужбеним местима Православне Охридске Архиепископије.

Ове године припадници канонске Цркве у Р. Македонији, празновали су Успеније Богородичино узвишеном радошћу, радошћу која произилази из мучеништва и жртве, коју Архиепископ охридски г.г. Јован исповеда за јединство и саборност Цркве, и у затвору се молећи за оне који га гоне, као и радошћу благослова предстојећег – најновијег судског прогона дела Епископа, монаштва и верника Архиепископије.

Са једне стране, сам прогон чини Православну Охридску Архиепископију познатом и поштованом широм Православног света, док са друге стране пак, Цркви је потпуно јасно да само тада када се жртвује, само тада је потпуно сједињена са Христом, пошто и Он сам јесте жртва.

Његово Преосвештенство Епископ полошко-кумановски и Мјестобљуститељ дебарско-кичевски г. Јоаким, данашњу празничну Литургију, служио је у параклису Успенија Богородичиног, у Охриду.


У  манастиру „Успеније Богородичино“, крај Скопља, Архијерејском Литургијом началствовао је и беседио Његово Преосвештенство Епископ брегалнички и Мјестобљуститељ битољски г. Марко, уз  саслужење Епископа стобијског и Мјестобљуститеља струмичко г. Давида, и свештенослужитеља Архиепископије.
Данашњи празник свечано је прослављен је и у манастиру „Успенија Пресвете Богородице“ у с. Лагову, код Прилепа.




Извор: Епархија охридска

Нема коментара:

Постави коментар