11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 9. јул 2017.

Храмовна слава и рукоположење у Љигу

-Пример богоугодног живота Светог Јована Крститеља и других светитеља служе нам као јасни путокази на путу нашег духовног узрастања и подвига задобијања Царства Небеског, поручио Владика жички Јустин.

Лета Господњег 2017. љишка црква је најсвечаније прославила своју храмовну славу, празник Рођења Светог Јована Крститеља. Славље је почело у навечерје празника вечерњим богослужењем после когa  је учињена свечана литија улицама Љига уз присуство великог  броја верника, припадника полиције и чланова фолклорног друштва.

Литију су предводили протојереј Светолик Марковић, старешина љишке цркве, јереји Дејан Антић из Београда, Дејан Трипковић из Ваљева, Миодраг Марковић - парох моравачки, Александар Глишић из Великих Црљана и Милорад Вујовић - парох бољковачки, као и ђакон Слободан Пејовић.

Након литије уприличен је наступ дечјег фолклорног ансамбла КУД „ Љиг“.

На дан храмовне славе, празновање је настављено светом архијерејском Литургијом коју је служио Епископ жички г. Јустин уз саслужење протојереја-ставрофора Милића Драговића из Ужица, протојереја-ставрофора Гојка Терзића из Епархије ваљевске, протојереја Светолика Марковића, протонамесника Петра Бранковића из Крагујевца, јереја Дејана Антића из Београда, јереја Миодрага Марковића, као и протођакона Александра Грујовића, ђакона Слободана Пејовића и ђакона Николе Ћурчића.

На светој Литургији Црква Божја постала је богатија за још једног презвитера, јер је сила Светога Духа руком архипастира Епархије жичке произвела ђакона Николу Ћурчића у чин јереја.

У пригодној беседи Преосвећени Владика је подсетио верни народ Божји на чудесно рођење Светог Јована и истакао немогућност да се светост и величина Светог Јована опишу. Нагласио је улогу Претече у историји Спасења рода људског, напомињући како је он припремао све људе за долазак Месије. У наставку беседе Владика је позвао верне да проучавају и примењују у свом животу спасоносне заповести Божије и истакао велику педагошку важност редовног читања Светог Писма и Житија Светих. -Пример богоугодног живота Светог Јована Крститеља и других светитеља служе нам као јасни путокази на путу нашег духовног узрастања и подвига задобијања Царства Небеског, поручио је Владика.

Након службе Божје изведен је пригодан културно-уметнички програм и приређена трпеза љубави на којој су угошћени сви учесници празничног сабрања. У току утешенија, старешина љишке цркве је захвалио Његовом Преосвештенству на архипастирском благослову и радости коју је причинио литургијској заједници, као и свештенству које је саслуживало, верном народу, домаћинима славе на несебичном труду,  хору „Србски православни појци“ и појцу Ивану Трајковићу из Краљева који су својим торженственим појањем улепшали богослужење.

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар