11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 19. април 2016.

Орден Светог Саве великим добротворима Српске Цркве

На свечаности уприличеној 18. априла 2016. године у Патријаршији српској у Београду, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је орден Светог Саве другог степена г. Слободану Аксентићу и г. Александру Аксентићу.


Свечаној додели високог признања наше Свете Цркве присуствовали су викар Патријарха српског Епископ топлички г. Арсеније, главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, директор Патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, секретар Верског добротворног старатељства јереј Владимир Марковић, службеник Кабинета Његове Светости ђакон Александар Секулић, ђакон Драган Танасијевић и чланови породице Аксентић из Београда.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, коју је током свечане доделе прочитао главни секретар Светог Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, између осталог се каже да се високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве другог степена, господи Слободану и Александру Аксентићу, оцу и сину, додељује за делатну љубав према Светој Мајци Цркви, нарочито исказану кроз помоћ у зидању и обнови храмова и манастира и помоћ милосрдној делатности наше Свете Цркве кроз организацију Верско добротворно старатељство.

Уручивши високо признање г. Слободану Аксентићу и г. Александру Аксентићу, Патријарх српски г. Иринеј је истакао да је за сваку похвалу скромност господе Аксентић која је израз њихове вере у трајно и пролазно у овоземаљском животу и њихову љубав ка небеском богатству и богаћењу у Богу кроз давање и помоћ онима који су у немаштини и оскудици, а који у Верском добротворном старатељству свакодневно добијају помоћ захваљујћи оваквим добрим људима.

-Ми знамо и чули смо за многа ваша доброчинства и зато се молимо Богу да Вам подари снаге да и даље чините добро својој Цркви и кроз њу своме народу. Нека овај орден краси Ваше груди на многаја љета и нека Вас подсећа на нашу скромну захвалност Вама, поручио је патријарх Иринеј.

Господин Слободан Аксентић је заблагодарио Његовој Светости и Светом Синоду на високом одликовању Српске Православне Цркве: -Неизмерно сам захвалан на овом високом признању које сте нам доделили иако оно никада није било разлог наше помоћи. Васпитани смо тако, како и ми свој децу васпитавамо, да помажемо нашу Цркву која је једина увек била уз свој народ. Зато смо и одабрали да се бавимо пољопривредом и да своју децу учимо да воле и поштују земљу и све њене плодове које нам Бог кроз њу даје. Право је богатство онда када помогнеш другоме и када са другим делиш оно што имаш. Драго ми је што припадамо реду оних који носе ово високо одликовање наше Свете Мајке Цркве и осећамо да нас оно обавезује да и на даље помажемо нашој Цркви и нашем народу, рекао је г. Слободан Аксентић.

Користимо прилику да подсетимо на последње доброчинство породице Аксентић када су првог дана Часног поста поклонили донацију у брашну од 100 тона, чијом заменом са великим добротворима Верског добротворног старатељства пекаром „Хлеб и кифле“ је обезбеђено свакодневно снабдевање хлебом Црквених кухиња у периоду од годину и по дана и тиме хлебом насушним намирено преко две хиљаде корисника услуге Црквене народне кухиње.

Извор: ВДС / СПЦ













Нема коментара:

Постави коментар