11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 14. април 2016.

Владика далматински Фотије служио у Имотском


На дан када славимо име великог угодника Божјег Светог Јована Лествичника, 10. април 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Имотском.

-У току наших живота, а посебно у време поста, потребно је присећати се дела оваквих светитеља и врлинских људи какав је био Свети Јован Лествичник. Из светог Јевнђеља знамо да су од постанка света до данас пред сваким човеком два пута - пут живота и пут смрти, светости и греха. У том смислу свако од нас је слободан да одабере, али само један пут води до спасења, а то је уска стаза врлине коју су нам својим примерима показали светитељи, подсетиоје владика Фотије.

-Колико год било примамљиво изабрати у животу лакши пут, свако од нас за циљ треба да има да ступи на стазу која води ка Господу, коју је теже прећи, али нас ослобађа од страсти и греха и води у вечни живот. Свети Јован Лествичник један је од светих људи који је за време свога земаљског живота успео да победи демонске силе у себи, да порази старога човека, човека греха и обуче се у Христа. Захваљујући његовом изузетном подвигу и непрестаној посвећености вери и Богу и он сам се обожио и постао свети. Као младић он дође на Гору Синајску и у синајској пустињи проживе у посту и молитви 40 година. Једно време проведе као игуман манастира синајског, а  написа и многе корисне књиге, међу њима и најпознатију књигу "Лествица" која описује узношење човекове душе ка Господу кроз тридесет духовних стања. За време свога тиховања у пустињи Свети Јован Лествичник молећи се Господу за сав свет показа своју љубав према свим људима.

-Људи који не разумеју шта је монаштво могу се питати зашто би неко отишао у пустињу где нико нема од њега користи, а уствари управо молитвама таквих подвижника сви се ми спасавамо и успевамо да очувамо своју веру вековима", рекао је Епископ Фотије.

Он је истакао да морамо имати слуха за поуку коју нам дарују светитељи, а која нам казује да у животу треба да се водимо врлином и да превазиђемо популарне западне идеологије које на прво место стављају материјалистичке вредности. Сви успеси на личном плану свакога од нас могу бити добри и корисни, али нема већег успеха од приближавања Господу ходећи путем светости.

-Идеал светости је оно што треба да вратимо у свој свакодневни живот тако што ћемо бирати да живимо честито и врлински и томе учити и нашу децу", поучио је Епископ Фотије. На крају свог обраћања присутним верницима он се  осврнуо на проблем недостатка слободе због кога се неки чланови имотске парохије боје да одрже помен за чланове својих породица страдале у Другом светском рату. Не треба да се стидимо својих предака који су страдали да истину и правду,  већ да их се сећамо и одајемо им почаст макар у цркви. Они су мученици и истински молитвеници пред Господом за све нас и  због тога смо пред Сабор изнели предлог да се установи празник Светих новомученика далматинских, односно свих који су невино пострадали у ратовима на овим просторима до дана данашњег, рекао је eпископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска




Нема коментара:

Постави коментар