11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 25. април 2016.

Мошти Мајке Ангелине у Вишњићеву и Моровику

Радуј се Ангелино похвало рода нашега!

Житељи Вишњићева одувек су кроз гусле и народне певаче славили славне људе наше прошлости. Тако су се 18. априла 2016. године окупили да прославе светитељку Господњу Преподобну Мајку Ангелину. На празник Светог мученика Агатопода и Теодула у 12 часова мошти Свете Деспотице стигле су у Вишњићево. Свечан дочек допратио их је у храм Преноса моштију Светог оца Николаја, где је Његово Преосвештенство Владика сремски г. Василије у препуном новосазиданом храму прочитао акатист светитељки.

Река народа целивала је мошти праћена песмом деце. Овом приликом Преосвећени Епископ сремски г. Василије осветио је и новосаздани крст и куполу која ће ускоро бити подигнута на овај велелепни храм, који ће из далека својим присуством подсећати на лепоту Дома Божјег и Животодавца Христа. У 15 часова мошти су свечано испраћене из храма и из шидског намесништва. Благодарно свештенство на челу са својим архијерејским намесником протојерејем Радомиром Мишићем и са својим вероучитељима у свечаној поворци допратило је мошти до села Босута где су мошти преузете од стране свештеника митровачког намесништва.

Велика је радост и духовна добит боравити у присуству светитеља. Освећујући некад свој живот они данас лече наше слабости подсећајући нас на Царство небеско и на речи Господње да човек не живи само о хлебу ( Мт. 4,4). Тако је и Мајка Ангелина поново дошла у Моровић изволевши да походи земљу сремску. Некадашњи средњевековни град Моровић сабрао се у једну целовитост, спреман и радостан што ће дочекати Свету српску деспотицу Мајку Ангелину. Српски барјаци и литије развијали су се у ветру, а благослов Свете Мајке благосиљао је све присутне.

Река народа сливала се ка храму Рођења Пресвете Богородице у Моровићу, појући химне светитељки. Дични јунак и Светитељ моровићки Свети Стефан Штиљановић дочекао је у свом некадашњем моровићком замку Свету Деспотицу и два благослова су загрлила ово мало сремско село. Простор храма није био довољан да прихвати све верне који су притекли са литијом па су се појединци тискали око храмовних врата и у простору порте. Док су свештеници читали акатист, цео храм је једним гласом благодарио: Радуј се Ангелино похвало рода нашега, а најгласнији су били они најмлађи. По прочитаном акатисту уследило је вечерње богослужење и мошти Мајке Ангелине остале су да преноће у храму.

Међутим, зби се реч Господња: Пустите децу да долазе к мени, јер је таквих царство небеско! И заиста ученици веронауке старијих разреда, од петог до осмог, су долазили и на сваки сат читали Акатисте Мајци Ангелини а очекујући док дођу следећи читали су псалтир. Храм ни једног тренутка није био празан а најупорнији су остали чак до јутра. У 9 часова ујутру служена је Литургија пређеосвећених Дарова, после које је читан акатист. Као што су мошти свечано дочекане тако су једнако достојанствено и испраћене,уз благослов и присуство Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија. У 12 часова мошти су кренуле у село Филипа Вишњића, Вишњићево.

Извор: Епархија сремска




Нема коментара:

Постави коментар