11111111111111

Претражи овај блог

петак, 22. април 2016.

Архиепископ Марко: Текстови докумената за Свеправославни сабор изазивају бојазан

Текстови докумената који ће се разматрати на Свеправославном сабору на Криту су нејасни, замршени и изазивају озбиљну бојазан у европским православним епархијама, изјавио је у уторак у Москви први заменик председника Архијерејског синода Руске Православне Заграничне Цркве Берлински и Немачки архиепископ Марко.

Текстови докумената који ће се разматрати на Свеправославном сабору на Криту су нејасни, замршени и изазивају озбиљну бојазан у европским православним епархијама, изјавио је у уторак у Москви први заменик председника Архијерејског синода Руске Православне Заграничне Цркве (РПЗЦ) Берлински и Немачки архиепископ Марко (Арндт).

«Усвојени документ „Односи између Православне Цркве и осталог хришћанског света“ наводи на опрез с тачке гледишта еклесиологије. Он је нејасан и замршен, у њему се све време говори о постојању других цркава, а за нас је то неприхватљиво,» - рекао је свештенослужитељ у току свог излагања на Православном универзитету друштвених наука „Свети Тихон“.

Он је истакао да се у Русији «са већом наклоношћу него у Европи» људи односе према хришћанским вероисповестима, пре свега, према протестантским заједницама. «А ми живимо поред њих и ова тема нас више брине,» додао је архиепископ Марко.

По његовим речима, у документу који се разматра не говори се о томе да је до поделе цркава која траје и данас, својевремено дошло због раскола и јереси. «Не морамо сваког дана говорити протестанту „ти си јеретик“, али морамо то имати на уму,» - нагласио је јерарх.


Поменуо је да се у тексту «стално говори о загонетном хришћанском јединству», али се «нигде не каже шта је то»; каже се да ово изгубљено јединство треба обновити, али до његовог обнављања не може доћи магловитим путевима. Архијереј сматра да Православна Црква не може «само да узме и да каже да им предлаже да се врате». Такође, по његовим речима, не може се говорити о било каквој равноправности вероисповести.

«Било би много лакше кад би се предстојећи Сабор назвао саветовањем, а не сабором. То би потпуно отклонило напетост која постоји у народу,» - рекао је архиепископ Марко у закључку.

Са руског Марина Тодић
Москва, 19. април 2016  – РИА Новости

Нема коментара:

Постави коментар