11111111111111

Претражи овај блог

среда, 20. април 2016.

Свети Синод: Унија је незацелива рана у православно-католичким односима

На заседању Свештеног Синода Руске Православне Цркве од 16. априла 2016. г. у Петрограду саслушан је извештај Свјатејшег Патријарха московског и све Русије Кирила о његовој посети Латинској Америци.

Оцењујући резултате посете, у оквиру које је дошло до сусрета Његове Светости Кирила с папом римском Фрањом, којом приликом је потписана Заједничка изјава, чланови Свештеног Синода су поздравили заједнички став Патријарха и Папе о томе како „метод ’унијаћења’ из претходних векова, који је подразумевао привођење једне заједнице јединству са другом путем њеног откидања од своје Цркве, не представља пут ка васпостављању јединства“.

Истовремено су чланови Синода изразили жаљење због реаговања руководства Украјинске грко-католичке Цркве поводом овог исказа и уопште Изјаве у целом.

Свештени Синод је изразито нагласио да унија остаје незалечива рана у православно-католичким односима и подржава апел на помирење међу православнима и грко-католицима у Украјини и проналажење обострано прихватљивих облика коегзистенције, што простиче из Изјаве Московског Патријарха и Папе Римског.

Извор: Московска Патријаршија / СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар