11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 21. април 2016.

Амбасадори код митрополита Порфирија

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије примио је 20. априла 2016. године, у одвојеним постама, амбасадоре Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Загребу.

Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије примио је 20. априла 2016. године у просторијама Епархије загребачко-љубљанске у Загребу гђу Џулију Волс Нојес, амбасадорку Сједињених Америчких Држава у Загребу. У срдачном разговору доминирале су теме које се тичу живота и рада Српске Православне Цркве у Хрватској и положаја српске заједнице. Саговорници су се сагласили да вјерске заједнице у Хрватској, у актуелном тренутку, имају велику одговорност на пољу међувјерског дијалога и међуетничке сарадње.

Митрополит Порфирије је замолио цијењене госте да у оквирима властитих ингереција и ауторитета дају допринос у превазилажењу негативног наслеђа које оптерећује народе на нашим просторима, прије свега ради квалитетнијег живота свих грађана. У том смислу, Митрополит је уважену гошћу упознао са активностима и пројектима које подузима Митрополија загребачко-љубљанска, посебно указујући на рад Српске православне опште гимназије у Загребу која је отвореношћу и радом постала препознатљива на мапи образовних установа града Загреба.

У пратњи амбасадорке Волс Нојес је био други секретар Амбасаде г. Ерик Вилијамс.

Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије примио је 20. априла 2016. године у просторијама Епархије загребачко-љубљанске у Загребу у званичну посету г. Јана Камерона Клифа, привременог отправника послова Амбасаде Уједињене Краљевине Велике Британије и Северне Ирске у Загребу, који је био у пратњи гђе Андреје Маретић-Вуковић, више политичке саветнице при овој Амбасади.

У срдачном разговору и пријатељској атмосфери, саговорници су се дотакли недавне посете Његовог Краљевског Височанства Принца од Велса Чарлса и веома позитивног одјека који је ова посета имала на простор бивше Југославије. Митрополит Порфирије се са посебном радошћу присетио принчевог боравка у манастиру Ковиљу, у коме је сам Митрополит провео више од двадесет пет година живота. Незаобилазна тема у разговору је био положај и улога Српске Православне Цркве у Републици Хрватској као и положај српске националне заједнице у сложеним условима хрватског политичког тренутка. Неподељено мишљење присутних јесте да верске заједнице имају велику одговорност у креирању јавног мњења и да одлучујуће могу утицати да се различитости, и верске и националне, третирају као богатство и дар а не као повод за сукобе и неразумевања. Домаћин је замолио своје уважене госте да, колико је то у њиховој моћи, узму учешћа у оним процесима који изграђују поверење и учвршћују међусобну љубав свих који живе у Хрватској.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Нема коментара:

Постави коментар