11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 17. април 2016.

Заједничка изјава Папе Фрање, Патријарха васељенског Вартоломеја и Архиепископа атинског и све Грчке Јеронима



Заједничка изјава Папе Фрање, Патријарха васељенског Вартоломеја и Архиепископа атинског и све Грчке Јеронима II

Ми, папа Фрања, Патријарх васељенски Вартоломеј и Архиепископ атински и све Грчке Јероним, састали смо се на грчком острву Лезбосу да бисмо пројавили своју велику забринутост поводом трагичне ситуације великог броја избеглица, миграната и азиланата који су дошли у Европу бежећи од конфликтних ситуација, а у многим случајевима, и свакодневних претњи њиховом опстанку. Светско мнење не може да игнорише огромну хуманитарну кризу коју су изазвали ширење насиља и оружаног сукоба, прогон и расељавање верских и етничких мањина, и искорењивање породица из њихових домова  кршењем њиховог људског достојанства и темељних људских права и слободе.

Трагедија насилне миграције и расељавања погађа милионе, и у основи је криза човечанства, позив за одговор солидарности, саосећањаи великодушности. Са Лезбоса апелујемо на међународну заједницу да смело одговори при суочавању са овом масивном хуманитарном кризом и узроцима који су је изазвали, кроз дипломатске, политичке и добротворне иницијативе, и кроз удружена залагања, и на Блиском истоку и у Европи.

Као вође својих Цркава, ми смо уједињени у својој жељи за миром и у својој спремности да промовишемо решење сукоба кроз дијалог и помирење. Док поздрављамо напоре који су већ постигнути да би се пружила помоћ и брига избеглицама, мигрантима и азилантима, ми позивамо све политичке лидере да упосле сва могућа средства како би појединци и заједнице, међу којима и хришћани, остали у својим домовинама и уживали основна права на живот у миру и безбедности. Шири међународни консензус и програм помоћи хитно су непоходни како би се подржала владавина права, одбранила основа људска права у овој неодрживој ситуацији, да би се заштитиле мањине, да би се обуздали трговина људима и кријумчарење, да би се предупредиле небезбедне руте, попут оних преко Егејског мора и целог Средоземља, и да би се развиле безбедне процедуре поновног насељавања. На овај начин моћи ћемо  помоћи оним земљама непосредно ангажованим у задовољавању потреба многих наше браће и сестара у невољи. Посебно изражавамо своју солидарност са народом Грчке, који је, упркос својим сопственим економским тешкоћама, великодушно одговорио на ову кризу.

Заједно иснажно апелујемо за окончање рата и насиља на Блиском истоку, за праведан и трајан мир и часни повратак оних који су били приморани да напусте своје домове.

Тражимо од верских заједница да повећају своје напоре и приме, помогну и заштите избеглице свих вера, и да верске и грађанске службе помоћи раде на координацији својих иницијатива. Где год постоји потреба, тражимо од свих земаља да продуже привремени азил, да пруже статус избеглица онима који испуњавају услове за то, да наставе своје напоре у помоћи и раде са свим мушкарцима и женама добре воље за брзи крај сукоба који је у току.

Европа се данас суочава са најозбиљнијом хуманитарном кризом од краја Другог светског рата. Да би удовољила овом озбиљном изазову, апелујемо на све следбенике Христове да имају на уму речи Господње на основу којих ће нам се једног дана судити: “Јер огладнех, и дасте ми да једем; ожеднех, и напојисте ме; гост бејах, и примисте ме; го бејах, и оденусте ме; болестан бејах, и обиђосте ме; у тамници бејах, и дођосте к мени… И одговарајући цар ће им рећи: заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте.”

... Одбраном основних људских права избеглица, азиланата и миграната, и многих маргинализованих људи у нашим друштвима, желимо да испунимо мисију Цркава да служе свету.

Наш састанак данас је имао сврху да помогне стицање храбрости и наде  онима који траже склониште и свима онима који их дочекују и помажу њима. Позивамо међународну организацију да учини да заштита људских живота има предност, и на сваком нивоу, и да подржи инклузивну политику која би обухватила све верске групе. Ужасна ситуација свих оних који су под ударом садашње хуманитарне кризе, укључујући тако пуно наше хришћанске браће и сестара, тражи од нас непрестану молитву.

Лезвос, 16. април 2016.

Извор: Васељенска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)

Нема коментара:

Постави коментар