11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 25. април 2016.

Литургија на пострадале у Јасеновцу

Обележавање 75. годишњице од почетка и 71. годишњице од престанка рада система концентрационих и логора смрти Јасеновац започело је 21. априла 2016. године вечерњим богослужењем у манастирском храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Уз учешће свег свештеног клира и монаштва Епископије пакрачко-славонске, у присуству Преосвештеног Владике г. Јована са гостима из Херцеговине, умировљеним Епископом захумско-херцеговачким г. Атанасијем и монаштвом Богочуване Епископије захумско-херцеговачке и приморске, празнично вечерње уз саслужење протођакона Милана Томашевића служио је архимандрит Данило (Павловић), игуман манастира Житомислић.

Сутрадан, 22. априла 2016. године, у храму Светог пророка Илије у Млаки светом архијерејском Литургијом, коју је уз саслужење Преосвештене господе Архијереја пакрачко-славонског Јована и умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија, свештенства и монаштва, служио Високопреосвештени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, обележен је централни молитвени догађај сећања на Новомученике Јасеновачке и на све пострадале током Другог светског рата.

Светој Литургији присуствовао је велики број верника окупљених из скоро свих крајева наше помесне Цркве, потомака жртава геноцида Другог светског рата, међу којима амбасадор Републике Србије у Загребу гђа Мира Николић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије г. Александар Вулин, министар културе и просвете Републике Српске г. Дане Малешевић, представници Српског народног са г. Милорадом Пуповцем, као и многи други представници Срба у Хрватској из подручне и околних жупанија. Првом делу Литургије присуствовао је и министар културе Републике Хрватске г. Златко Хасанбеговић.

У пригодној беседи митрополит Порфирије је подсетио да се данас, у периоду поста и покајања које није ништа друго него период познања самога Бога и познања себе самих, ми налазимо и на месту страдања, месту Голготе али и Васкрсења, на месту победе над смрћу. „Нисмо се данас овде окупили да би се бавили аритметиком и математиком, јер тамо где је и један једини пострадао у име Христово, ту је Христос, ту се налази Црква Његова. Свака релативизација било чега, а нарочито зла, представља не само отуђење од оне радости коју нам нуди Христос и мученици који су овде пострадали, већ истовремено представља опасност да та релативизација буде већи грех пред Богом, већи чак и од греха оних који су животе грехом узимали од мученика Христових“, истакао је митрополит Порфирије.

Приликом молитвеног помена онима који се нису посветили пред Богом, а за чије се душе помолисмо да их Господ упокоји, владика Атанасије је истакао да је српски народ, народ вере у Васкрсење. „Сав свет је створен да постане Небо и све је створено за Вечност. Спасење свију од грехова долази само кроз покајање, које је Радост. Данашњим светом влада много депресије, зато што смо самољубиви а нисмо богољубиви. Не ослобађа љубав према себи и према овоме свету, него само љубав према Богу које нас оживљава. Ми смо народ усправан, као што је човек усправан. Свети Ирион Лионски је говорио да је човек, када рашири руке, живи ходајући крст. У томе знаку је и овај народ – земљом ходимо а неба се држимо. Ако човек није усправан, онда је леш. „Врећа меса и крви“, говорио је отац Јустин. Исто тако и народ – ако није усправан онда је храна црвима. Ово је страшно место нашег постојанства, нашег опстанка и нашег усправног васкрсног става – крсно васкрсног“, додао је владика Атанасије.

На крају, Преосвештени Владика славонски г. Јован позвао је окупљене да редовно обилазе манастир Јасеновац у који је недавно стигло сестринство, истакавши да нема већег споменика који човек може подићи од молитвеног споменика. А тај молитвени споменик овде на нашем Новом Косову подиже се свакодневно у молитвама сестара свештене обитељи Јасеновачке. То је први и најважнији споменик на који смо научени - спомен имена Господњег, спомен који тугу, горчину и муку страдања преображава у праштање, у Васкрсење, у нови живот.

Након свете Литургије у манастирском храму Рођења Светог Јована Крститеља, у присуству верног народа и гостију, Преосвесвештени Владика г. Атанасије је освештао славско жито и преломио славски колач у славу Божју, а у част и спомен свих Светих Новомученика Српских који венац славе задобише због верности Богу и Божјој правди.

Извор: Епархија славонска


















Нема коментара:

Постави коментар