11111111111111

Претражи овај блог

субота, 16. април 2016.

Монашење у манастиру Свете Петке у Бијељини

У четвртак, 14. априла 2016. године, када наша Света Црква слави успомену на Преподобну Марију Египћанку, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом замонашио је у малу схиму сестру Наду, искушеницу бијељинског манастира Свете Петке, давши јој монашко име Марија.

Чину монашења претходило је вечерње богослужење које је служио архимандрит Николај, настојатељ манастира Пјеновца, уз појање монаха и монахиња који су се сабрали из многих манастира Епархије зворничко-тузланске да молитвено учествују у овом радосном и свештеном чину.
Преосвећени Епископ г. Хризостом поучио је новопострижену монахињу Марију ријечима:

-Драга сестро Маријо, име сте добили по Преподобној Марији Египћанки чије трпљење и покајање треба да слиједите у своме животу. Монашки живот је тежак и препун искушења која треба да надилазите својим подвигом и благодаћу Божјом, сјећајући се ријечи Христових: Ко претрпи до краја тај ће се спасти. Нека вас Господ молитвама Преподобне Марије Египћанке укријепи да у послушању часно носите монашку ризу и благи јарам Христов на многаја љета.

Након чина монашења сестринство манастира Свете Петке припремило је трпезу љубави за све присутне. Сестра наша Марија, одрекавши се од свијета и свега у свијету, примила је залог анђелског лика и обукла се у свеоружје Божије, рецимо сви за њу: Господе помилуј.

Извор: Епархија зворничко-тузланска




Нема коментара:

Постави коментар