11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 17. април 2016.

Снажан земљотрес у Еквадору, више од 40 мртвих

Најмање 41 особа је погинула у снажном земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је погодио Еквадор, у којем је срушен већи број зграда и један надвожњак. Могућ цунами, упозорили надлежни. Председник Рафаел Кореа прогласио ванредно стање у земљи која има 16 милиона становника.

Према подацима америчког Геолошког завода, епицентар земљотреса, најјачег који је погодио Еквадор од 1979. године, био је 27 километара југоисточно од Муиснеа, слабо насељеног подручја препуног риболовачких лука које су популарне код туриста.

Председник Еквадора Рафаел Кореа је прогласио ванредно стање и апеловао на становништво своје земље, које броји 16 милиона људи, да не паничи, пренео је Ројтерс.

"Шаљемо своју безграничну љубав породицама погинулих", написао је на Твитеру Кореа, који је скратио своју званичну посету Италији да би се
вратио кући.

"Нажалост, до сада је 41 особа погинула", изјавио је потпредседник Еквадора Хорхе Глас.

Земљотрес на дубини од само 20 километара се осетио у читавом Еквадору.

Власти Еквадора су апеловале на грађане да се евакуишу из приобалног подручја, у страху да би могло да дође до велике плиме.

У престоници те земље, Киту, који је од епицентра удаљен више стотина километара, успаничени грађани су у страху излетели на улице из својих кућа.

Влада наводи да ће број погинулих вероватно још расти, као и да је материјална штета велика, посебно у обалском подручју у близини епицентра земљотреса, као и у граду Гвајакилу.

Извор: РТС
 

Нема коментара:

Постави коментар