среда, 30. март 2016.

Митрополит Амфилохије у Бијељини: Човјек и народ кроз страдање нађу смисао живота


Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је у Бијељини да је Република Српска једина крштена српска земља чије је распеће уродило плодовима.

„Само душа која часно понесе свој крст и народ који достојанствено носи тај крст и који одстрада своју вјеру, заиста разумију тајне изворног, хришћанског начина постојања“, рекао је митрополит Амфилохије на предавању које је одржано у оквиру Великопосног циклуса предавања у организацији Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске.

Према његовим ријечима, Срби у Републици Српској су прошли распеће, због чега су мало бољи од, како каже, полукрштене Црне Горе и недокрштене Србије.

„Ужас и страва је прешла преко овог простора и дотакла се сваког човјека, а када преживиш биједу и немоћ људског живота откријеш и у чему је људски спас“, закључио је митрополит Амфилохије и додао да се „без муке пјесма не испоја, ни сабља не искова“.

Говорећи у препуној сали Центра за културу о теми „Покајање за васкрсење“, митрополит Амфилохије истакао је да се кроз распеће и страдање задобија васкрсење и да човјек није створен да живи дан или сто година, него је за вјечност створен.

„Покајање је најљепши цвијет људског живота, промјена ума, непрекидно мијењање себе самога, зато је пост призив на ту промјену и поправку, чишћење корова из људске душе, да би врлина у човјеку могла да цвјета“, рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополије Црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар