11111111111111

Претражи овај блог

среда, 12. децембар 2012.

Како сејете тако ћете да жањете (четврти део)

Да ли при купању треба скидати крст и да ли се крст обавезно треба носити?
Крст не морате никада скидати, јер он има велики значај. Као што се зна, Христос је Крв Своју Невину пролио на том истом Крсту. И сам ђаво дрхти када види крст. 


А што се тиче тога да ли га треба носити, наравно да га треба носити, јер кажем, у крсту је велика сила. Познајем једног брата који нема иконе у кући, који нема крст око врата, који нема бројанице, који нема кандило, који нема свето Писмо. Али само да вам кажем да је учинио много за Српску Православну Цркву, веома, веома много. Што се тиче његовог живота он је оправдан, веома оправдан. По делима се то може видети. Он нема иконе у кући, ја то знам, јер не жели како он каже, да он има и најмању икону, а да други немају. И он тако све иконе другима даје. Зар се у томе не види сиромаштво? Зар се у томе не види велика Љубав? У томе нема ограничености. Он не носи бројанице иако их има на стотине, јер знам да мисионари са књигама и бројаницама. Он каже: „Многи не носе бројанице и муче се, е па и ја нећу да их носим. Молићу се у себи колико Бог да“ Он ради са књигама и другима даје бесплатно на читање књиге у разним градовима у Србији, чак и у Македонији. А он сам нема књиге, мислим на то да не задржава ни за тренутак књигу за себе, већ све даје другима. Ето колико је Бог са онма који воле сиромаштво. Он нема кандило и нема Свето Писмо из истих разлога. Каже да докле год свака кућа не буде имала то неће ни он желети да има. Тај брт има у плану да отвори разна бесплатна саветовалишта по Србији, саветовалишта Православна, нарвно где би се помагало људима са разним проблемима. Наравно, знам да му је потребан новац за све то, али се исто тако надам да ће му Бог већ некако помоћи, као што му и сада помаже у свему. Нека буде Воља Божија. Поред тога тај брат је велики противник абортуса, то јест убистава неорђене деце. На хиљаде, десетине хиљада летака је раздељено против абортуса, то јест убистава нерођене деце. То је јасан противник свих оних који одобравају овакве злочине, а не ми који се бунимо за тако нешто само речима, а дела нигде нема. И док многи од нас седе и мисле да су Хришаћни, а дела хришанских нема, појединци крваре, прави Хришћани. Његово понашање и његов живот је веома оправдан. То је његов крст, чудан крст, али пред Богом веома мио. Јер он ту, то се тако јасно види, показује Љубав на делу, а не на речима. Бог му свако добро дао, том брату, јер га ја вемо добро познајем. Ја знам да се он никада не купа. Знам исто тако за њега да месо не једе већ другу деценију, никакво месо, ни рибље. Постове пости све на води и велике и мале и понедељак и уторак и реду и петак. Знам да је једном од дванаест месеци он једанаест месеци био на води. Знам да је многе васкрнуо. У питању су најмање неколико десетина хиљада људи.

Ја знам да ће многима ово звучати претешко за схватање. Многи ће имати и зависти према овоме наведеном,, али то је истина. Тај брат има поред себе једно женско створење које живи са њим. Они су наравно венчани у Цркви. Знам лично да је њихов живот, сигуран сам, веома предиван и знам да су они још за живота овог, живота њиховог у Царству Небеском. Без престанка су они са њиховим Оцем Који је Бог. Код њих нема помисли, неити било какави мисли демонских. Бог је њему и њој свако добро дао, а ону су Њему за узврат дали свако сиромаштво и много тога другог.

Неки кажу да се до четрдесетог дана не сме давати ништа из куће умрлог. Да ли је то истина?

То веровање је од самог ђавола. Јер је он лажов од почетка. Баш се тада требају чинити многа добра дела у име умрлог, давати манастирима прилоге, давати ствари које је умрли носио онима којима су те ствари потребне и чинити сва могућа добра дела.

Кажите нам како је Свети Јован Крститељ страдао?


Свети Јован Крститељ је био Онај који је најављивао долазак Исуса Христа за време цара Антипа, сина старог цара Ирода, који је био убица витлејемске деце. Свети Јован Крститељ је јавно осудио ирода јер је он отерао закониту жену која је била ћерка арапског цара. Значи, он је њу отерао и убио свог брата Филипа, а после тога је живео са женом свога брата Филипа. Свети Јован Крститељ то није трпео, него је јавно пред народом говорио о таквој прљавој његовој радњи. Цар се уплашио јер је био осрамоћен и ставио Га је у тамницу. Он није смео да Га убије, јер је знао да су Га многи сматрали за великог Пророка. Али та жена са којом је био Ирод је наговорила своју ћерку соломију да од цара Ирода на дар добије Светитељеву Главу. Она је њој рекла да затражи Главу од светога Јована Крститеља зато што је Ирод волео веома њену ћерку. И на једној гозби Ирод рече: Шта желиш то ћу ти испунити. И она рече: Тражим Главу Јованову на тањиру. Тада он учини што му је она тражила због љубави према њој, прљаве љубави према њој. И тако Свети Јован Крститељ заврши свој живот. Само још да се зна да се толико Иродијада, мајка Соломијина плашила Светог Јована Крститеља да није дозволила да се Глава са Телом састави него да се сахрани одвојено од тела. После тога сви учесници овог прљавог злочина су завршили тешко свој живот, у тешким мукама.

Старче, обасјните нам шта значе речи из Светог Писма: Не брините се шта ћете јести и у шта ћете се обући?

Речи: Не брините се шта ћете јести или у шта ћете се обући, Бог Исус Христос упућује нама невернима. Јер, само неверни се брину шта ће јести и у шта ће се обући. А прави Православни Хришћани се не брину шта ће јести и у шта ће се обући. Јер, они знају да све што је потребно Бог ће дати. Они верују Богу Који говори: Не брините се шта ћете јести или у шта ћете се обући, јер је доста дану зла свога. И не брините се за сутра, јер ће се сутра бринути за себе.
Бог то каже да се не бринемо, јер брига долази од ђавола. А Он нам то из Љубави говори да бисмо избегли ђавоља искушења.

Да ли може моја ћерка која је побожна да узме себи за мужа младића који није побожан?

Ја вам то никада не бих препоручио и не знам зашто сте ме то уопште питали када је то толико јасна ствар. Побожан и непобожан човек је таква разлика као између раја и пакла. Никако никада немојте да дозволите себи такав грех. Јер, сутра у њиховом животу биће велика ломљава. Њихове душе ће бити страно израњаване. Спречите то по сваку цену, а нека непобожан младић тражи непобожну девојку. Јер, врећа закрпу треба да нађе. И нечисти нечистог заслужује, а не нечист чистог. То просто није могуће и то је уврнута ствар.

Да ли могу да будем у браку са младићем који је побожан, а и ја сама сам побожна, али имамо један проблем? Његови родитељи, а такође и моји се противе том браку.

Ако сте ви побожни и ако сте ви решили да будете заједно у браку, онда ви одлучујете о вашој судбини. Гледајте да у браку будете верни једно другом Будите свети у браку. А што се родитеља тиче, пустите ви њих, јер пас лаје, ветар носи. Често су знали родитељи да упропасте своју децу. А Сам Христос каже: Укућани ваши биће вам највећи непријатељи. Не слушајте родитеље, него слушајте своју савест.

Да ли треба да слушамо родитеље ако они нису Хришћани?


Родитеље волите свим срцем, поштујте их и слушајте. Али немојте да их слушате када они нарађују, или траже од вас да чините нешто што је супротно Вољи Божијој. Јер, кроз родитеље често зна да долази искушење путем ђавола које човека може скупо да кошта.
Склоните се ви прљавих предлога родитељских. А слушајте их у свему када је то чисто и када је то од Истине.

Шта бисте препоручили нама за читање, нама који смо тек пришли Православној вери?

Препоручио бих вам Катихизис. То су основе Православне вере. Препоручио бих вам Тумачење Светих Јеванђеља. И препоручио бих вам Поуке о духовном животу. Из тога ћете научити много, много тога и имаћете веома велику корист за усавршавање на вашем путу у Православној вери.

Да ли је боље говорити молитве из Молитвеника, или говорити молитву из срца?


Светитељи кажу да није један исти лек за сваког болесника. Тако и по овом питању, не може се рећи да је ово или оно боље. Него требате чинити оно од чега имате највећу корист. Неко ће имати већу корист од једнога, а други ће имати већу корист од другога.

Шта значи, Старче, обмана?

Сви ми смо у обмани, неко мање, неко више. У обмани смо због огреховљене природе. Обмана је грех. Постоји телесна и духовна обмана. И телесна и духовна обмана су грехови. Чим почнеш да мислиш о себи узвишенo, знај да сина прагу обмане. Постоје многе, многе врсте обмане. Обмане другачије можемо разумети, или можемо их казати да означавају замке , замке демонске. Једна од обмана може да буде када човек мисли да види Господа Бога, Анђеле и када себе сматра достојним таквих виђења. То су уствари све демонска искушења или то је обмана. Има и обмане када човек мисли да живи узвишеним духовним животом, када мисли да је он чудотворац, када мисли да је способан да чини велика добра дела и тако даље. И то је исто обмана.

Како се обмана може приметити?

Обмана, то јест демонско искушење се може приметити на врло прост начин. Обману увек прати нека сумња и узнемиреност у срцу. Јер, узнемиреност у срцу и сумњичавост долази од ђавола. И по томе се обмана може приметити. У обману сумњају самоо они који су већ у њеној власти. Обмана никада не тереа на покајање, не тера човека на смирење. Опасна је то ствар.

Можете ли нам нешто рећи о хулним помислима?

Свети Јован Лествичник каже да нико не сме да мисли да је он крив за хулне помисли, јер оне долазе од ђавола и оне свакога нападају. Врло је важно да знате да то није ваше и да то лично долази од ђавола. Запамтите то.
Не требате да обраћате никакву пажњу на њих. Одбаците их од себе и нећете имати никаквог греха у томе. Знајте, када будете сазнали да то долази лично од ђавола и да ви немате ништа са тим, ама баш ништа, она ћете бити мирни и спокојни.

Како се може крстити човек који се нађе у невољи и прети му смртна опасност, а не постоји свештеник у близини?

Човек који се налази у смртој опасности и не постоји свештеник у близини који може да обави Свету тајну Крштења, њега може крстити било ко. То се чини на следећи начин.
Човек који крштава тог човека на самрти треба да каже: Крштава се раб Божији (име) у Име Оца Амин и Сина Амин и Светога Духа Амин. Али, ако човек остане у животу чин крштења треба да понови сам свештеник.

Да ли је обавезно да се човек у старе дане , пред саму смрт, причести?

Посебно људи у годинама, који су веома стари требају што чешће да се причешћују инаравно исповедају. Јер, они сваког тренутка могу да оду са овог света.
А добро је отићи са овог света измирен са свима, са честим исповедањем, кајањем за своје грехове и причешћивањем.

Када је човек на самрти да ли треба позвати свештеника и да ли се тај човек треба причестити?


Човек који је на самрти треба обавезно да позове свештенка.
Или ако он нију у стању, његови укућани требају да позову свештеника да исповеди таквог човека и да га причести, како би он припремљен отишао и стао пред лицем божијим, како би стао пред Бога очишћен.
Јер, исповест и причешће спирају грехове оног човека који се исповедао и причестио искрено.

Ја често посећујем Цркву, а моји родитељи мисле да сам у некој секти. Како да им укажем да не мисле исправно.

Време лечи све, па дозволи времену које је наш велики савезник и оно ће такоизлечити и ту болест њихову. Буди ти што простија, показуј добра дела хришћанска и они хтели, или не хтели видеће твоју светлост. Јер, не може се сакрити град који је на брду.
А ако и поред тога не верују, немој да обраћаш пажњу на то, јер ако би обраћала пажњу на то, обраћала би пажњу на оно од чега немаш никаве користи. Обраћала би пању на јадног демона, а од тога се нема никакве корист. Ти само иди својим путем у простоти,јер простота је велика ствар. И Свети Апостоли су били просте душе.

Старче, мени је много тешко што моји родитељи нису у вери.

Немој да ти буде тешко што твоји родитељи нису у вери, јер је речено: Све примајте као из Мојих Руку. Ако си ти права верница онда свакако не би требало да ти буде тешко, него ћеш све примати као из Божијих Руку. И ако ти тако радиш, временом Бог може изменити ситуацију и родитељи твоји могу се изменити. Чак могу постати бољи од тебе.

Зашто се сматра да је човек крив ако је учинио грех из незнања?

Сматра се крив и ако је учино грех из незнања зато што је његова дужност била да зна. Јер, последица сваког греха је незнање. Како то да се људи за свашта интересују и свашта знају, али оно што требају да знају, за то неће да се интересују. На пример да сазнају какав је циљ живота на земљи, да знају нешто више о богу. Како то да ми знамо многе песме, многа имена певачица и многе друге беспотребе ствари, а не знамо оне које треба да знамо. Зар није то грех? Знамо оно што је од греха, а нећемо да знамо оно што јеод Бога.

Да ли је корисно за Хришћане у свету да се чешће баве Исусовом молитвом?

Исусовом молитвом је веома корисно и потребно да се сваки хришћанин у свету бави. Она гласи: „Госоде Исусе Христе Сине Божији, помилуј ме грешног!“ Или краће: „Господе Исусе Христе помилуј ме!“ О тој молитви говоре сви Светитељи. Она је уједно и најпознатија молитва свих времена у Православном свету. Путем те молитве човек задобија Царство Небеско. Када год можете изговарајте ту веома корисну молитву. Када изговарате ову молитву, или било коју другу врло је важно да никакве слике не замишљате у глави, ни икону неког Светитеља, ни кону Христа, већ само требате да обратите пажњу на молитву, на речи молитве.

Kaкву корист имам од Исусове молитве, када је ја изговарам, а мисли ми одлазе на другу страну?

То се дешав у почетку, почетницима. Док саније када уђете у веру, ако се то и буде дешавало ви нећете имати ништа са тим. Мисли ће долазити, али ако буду долазиле, тако ће и одлазити. Јер ћете ви очврснути у молитвеном животу и нико вам ништа неће моћи. Нарвно, треба да истрајемо у томе. Исто тако као и човек који прави кућу, он је не може направити за пет и шест дана, него треба да истраје дуже време да би се кућа направила.

Какав значај има дебљина свећа или висина свећа?

Баш никакав. Немају ама баш никакав значај. Исто је да ли запалио најдебљу свећу, или запалио највећу свећу, као и када човек запали најмању и најјефтинију свећу. Важно је да је она намењена ономе коме је намењена из срца и то је оно што је потребно. А не као што неки мисле ако куше дебелу, велику и скуу свећу да ћетиме бог више да их чује и да ће самим тим више да прими молитву њихову.
 
Само нека ми чинимо зле радње и палимо свеће дебеле, велике и скупеи бог ће да нам помогне због тога што смо купили велке и скупе свеће.

Каква духовна средства могу да користе човеку који има проблем са пићем, значи са алкохолом?

Такав човек прво ако није крштен треба да се крсти, али пре крштења треба да се упозна са основиним питањима о вери Православној. Не би нико смео да се крсти а да се пре тога није упознао добро са вером. И онај који то чини, који крштава човека, а да се човек није упознао са својом вером какао треба, чини велики грех. Јер, тај који на такав начин крштава, крштава или због незнања, а последица сваког греха је незнање, или крштава због новца. И како један свештеник не зна најосновније радње у његовом послу. Значи тај који на такав начин крштава или не зна, или крштава због новца. То су озбиљни и опасни грехови. После увођења у веру и после крштења човек треба да се моли што чешће, да се исповеда што чешће, да се причешћује што чешће, да чита. А врло је важно да чита Православне књиге. Јер у њима је излаз из сваке невоље. Онај који ово буде држао не само да ће се излечити од те болести, болести пијанства, него ће бити жив у вечности.

Да ли Православни Хришаћни треба да празнују светску Нову годину? И шта радити ако породица то жели?

То немојте чинити никако, јер за Православног Хришћанина први јануар по новом календару је време строгог поста. То је још и последња недеља поста, поста пред Божић. Има много других такође световних празника, али колико ја знам, шта има један Православни Хришанин са овим светом? Нека свет ради оно што је светско, а ви Православни Хришћани чините оно што треба да чине Православни Хришћани. Православни Хришћани чекају Божић, док јадни непобожни људи чекају први јануар, ђавољи празник. Тада се начине , тог првог јануара, многе зле радње, најгоре у току једне године.

Ви кажете да је први јануар када се дочекује нова година у свету, да је тај први јануар најгори дан у години, да се тада највише зла учини. Можете ли нам казати више о томе?

Наравно. Тог првог јануара док се многи спремају за ту прљаву и много грешну нову светску годину, шта се чини? Тада многе жене, скоро свака, или свака, мислим на жене у свету које нису Хришћанке, одлазе код фризера, украшавају косе, фарбају трепавице, чупају обрве, као и увек, али тада посебн. Тада се масовно одлази у козметичке салоне. Купају се по два, три пута у току тог дана како би биле чист. А не виде срце и душу упропаштену и избодену и не виде душу где плаче и цвили без престанка. Јер, душа тражи Бога, а оне јој дају ђавола. Тада се жене спремају да се покажу како су оне лепе пред мушкарцима са којима ће већ бити. Наравно оне ће бити, пошто су слепе и пошто су огрубеле и пошто су у смраду, оне ће бити са мушкарцима који су исто слепи, груби и који су такође у смраду великом. Наравно и мушки свет се спрема. Купују се алкохолна пића, нова одела и друго. Ту су скупе прљаве и отровне цигаре. Ту је дрога. Многи ће мушкарци бити толико пијани те исте нове године да неће знати уопште за себе нити ће запамтити било који други детаљ. Многи ће од употребе дрога исто тако проћи. И сви ће бити на крају исмејани од самог ђавола. Ту је све, само Бога нема. Да, да, ту је све, само Бога нема. Јадан је тај дан, то јест јадни су ти људи који очекују од тог дана нешто добро. Јер на такав начин се не може очекивати никакво добро. Многи ће мужеви жене своје преварити те исте ноћ и многе ће жене преварити своје мужеве те исте ноћи. И неће мужеви преварити жене своје само на телесан начин, него онај ко неће моћи телесно он ће то мисаоно урадити. А исто тако ће жене узвратити. Па, зар се такодочекује тај по вама велики празник? Зар је то људскост. И где је људскост ус вему овом реченом?

Шта да радимо моја мама и ја? Мој брат који има проблема са дрогом одбија било какво лечење, чак не жели да иде ни у манастир?

Ту остаје да прође време, па да оно само покаже шта и како даље. Али је врло важно да вас две, ако нисте побожне, да уђете у веру што пре. Јер, она ће бар вама дати велико олакшање. А касније може дати и вашем брату. Значи, врло је важно да одлазите често у Цркву и да имате молитвен живот, посебно да имате честу молитву.

Колико је по вама молитва важна?

Ја ни за шта јаче , боље, узвишеније нисам чуо нити ћу чути. Али, када бих ја сам од себе говорио то можда би било то и лаж. Мада и сам када бих говори, била би то велика истина и једина истина. Али о томе говори Сам Христос. Он често спомиње молитву и Он Сам говори да се зло побеђује само молитвом, молитвом, молитвом и постом, али пре свега молитвом.
Шта мислите о сиди?

Сида је Божија казна за све нас. Јер, видите данас у свету шта се ради. На сваком кораку су курве и курвари. На сваком кораку су хомосексуалци. На сваком кораку су наркомани. Бог опомиње, опомиње и опомиње, годинама, често се дешава деценијама. Али човек неће да се исправи, па неће. Њему је омилео грех. Курвама је омилело курвање. Курварима исто курвање. Хомосексуалцима је омилело блудничење. Наркоманима омиле хероин и остале дроге. Свима њима омиле ђаво, јер све ово наведено је од ђавола. А никоме не омиле Бог, Бог Који нас је створио, Који нам даје храну, Који нам даје одећу, Који нам даје станове или куће. Нико не обраћа пажњу на Бога Који свакоме жели добро. Али свако обраћа пажњу на грех, то јест на ђавола. Зато је бог попустио на овај свет у овом веку ту тешку, веома тешку болест. Наравно и неизлечиву. Па, ето народе, навалите и даље на грех и од ђавола ћете за то добити као награду сиду. Он ће вас наградити сидом. А Бог ће све то дозовлити. Јер, ви сте по слободној вољи својој бирали то што сте одабрали. Али, поново Бог је Љубав и сви они који хоће да се очисте и да сперу грехове своје, јер сви ми имамо грехове, нека се искрено покају, нека промене свој живот.
 
Добро је да се оде у што бољи манастир, да нађете неког духовника који ће вас руководити, како бисте душе своје сачували. Ако нема тога, онда пакао неће гинути. И никога неће заобићи.

Зашто је потребно да се молитва стално изговара?

Питам ја вас: Зашто ви стално понављате дисање, зашто стално дишете? Као што је дисање потребно и оно је то које одржава наш живот, тако је исто потребно да се што чешће молимо. Молитва је дисање наше душе Духом Светим Боље да дишемо Духом Светим него било чим другим. Свако ко се бави тим најлепшим и најбољим занатом у овом свету, значи молитвом зна да дише Духом Светим и да има живот. А ко дише само путем ваздуха и ко нема моливени живот, тај иако дише, иако изгледа као жив, мртав је.

Да ли би Православни Хришћанин могао да оде код неког надрилекара како би се излечио до дроге?

Ако би неко отишао код надрилекара, затражио његову помоћ, или ако би отишао код врачаре, или кдо гатаре, или код оних који раде хороскопе, или кдо црних, белих магова, неће добити помоћ од њих. Јер, све су то људи у којима нема духа Светог, у којима нема Бога. У тим људима станује сам ђаво. А ђаво никакво добро човеку не мисли. Склоните се од свих ових изречених.

Може ли жена ићи у Цркву за време месечног циклуса?

Жена тада не би требала да одлази у Цркву, нити да целива иконе, нити да се причешћује. Она за то време треба да буде у кући и да обавља све кућне послове. Али, ако постоји нека тешка болест, или прети смртна опасност, онда свака Хришћанка треба да се посаветује са својим духовником.

Да ли је добро када жене гледају у шоље?

То је такође грех и то не би смеле жене никако да раде. То све Хришћанке врло добро знају и оне немају ништа са таквим греховима. ГТледање у шоље је чиста ђавоља обмана и навођење да човек који то чини буде у греху. Јер ђаво стално ради на томе да човека баци у грех како би човек путем греха завршио у паклу.

-------------------------------------------------------
Како сејете тако ћете да жањете (први део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3207.html


#какосејете, #духовник, #kakosejete, #duhovnik, 

Нема коментара:

Постави коментар