11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 16. октобар 2012.

Nikolić: Ako zatraže Kosovo, nećemo u EU

Tomislav Nikolić izjavio je da će Srbija odustati od evropskog puta ukoliko joj se zvanično postavi uslov - EU ili Kosovo.

"Ako nam zvanično postave uslov: Evropa ili Kosovo - odustaćemo od evropskog puta. To sam govorio u kampanji i moj narod ne bi bio iznenađen ako bih to predložio", rekao je Nikolić u intervjuu "Večernjim Novostima".


Predsednik Srbije smatra da je Srbija dostigla stepen uređenja koji joj omogućuje da može da računa na članstvo u EU, ali je dodao da je Evropska unija drži na odstojanju zbog Kosova.

"Može tako da nas drži još sto godina, mi nećemo promeniti stav o južnoj pokrajini. Ako počnu da nam dopisuju nova pravila koja nisu važila za druge države, onda mogu da nas odbace od sebe. U tom slučaju je bolje da nam kažu: nećemo vas", rekao je Nikolić.

Upitan zbog čega bi kosovski Albanci sedali za sto radi razgovora sa Srbijom kada je i za njih i ključne države Zapada Kosovo nezavisna država, Nikolić je rekao da Srbija o tome vodi računa i ozbiljno shvata stav Nemačke koja je stub EU.

"Zato na pregovore treba otići sa direktnim pitanjem: da li mi možemo da računamo na pregovore i članstvo u EU, ako se ne slažemo sa nezavisnošću KiM?", smatra Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao i da će u petak biti održan sastanak državnog vrha o platformi za Kosovo.

"Cilj je da se pronađe rešenje koje nije nezavisnost, a koje u velikoj meri odražava suštinsku autonomiju koja je garantovana Rezolucijom 1244", rekao je Nikolić.

Upitan da li je tačno da je postignut načelan dogovor da premijer Ivica Dačić bude šef pregovaračkog tima, Nikolić je rekao da je to pravo premijera po Ustavu, a da ga on može preneti na predsednika države.

"Ako me Vlada ovlasti da vodim pregovore, drage volje ću to da prihvatim. Nisam rođen sa krunom na glavi. Nije teško pregovarati, ako sa sobom ponesete pravu platformu. Teško je kada morate da telefonirate i pitate: predlažu ovo, šta da radim?", rekao je Nikolić.

Upitan o borbi protiv korupcije i da li strahuje da će "krupne ribe izmaći pravdi", Nikolić je pozvao policiju i tužilaštvo da mu se lično obrate ako smatraju da će neki predmet završiti u fioci.

"Pozivam sve iz policije i Tužilaštva, ako smatraju da će nečiji predmeti završiti u fioci, da mi se lično obrate. Moramo sirotinji da pokažemo zbog koga je siromašna", rekao je predsednik Srbije.
 
autor: VS izvor: Beta/Novi magazin

Нема коментара:

Постави коментар