11111111111111

Претражи овај блог

субота, 26. мај 2012.

Николић са Путином

Сарадња Србије и Русије ће тећи прогресивно, рекао новоизабрани председник Србије Томислав Николић у разговору са Владимиром Путином. Можете рачунати на руску подршку у реализацији своје политике, поручио председник Русије.

Новоизабрани председник Србије Томислав Николић пружио је уверавања шефу руске државе Владимиру Путину у Москви да ће сарадња Србије и Русије "тећи прогресивно". Путин је узвратио поруком да Николић може да рачуна на подршку Москве у реализацији своје политике.

Tomislav-Nikolic--Vladimir-.jpg

Николић и Путин разговарали су на маргинама конгреса Путинове Јединствене Русије. Део разговора одвијао се пред новинарима, а потом је настављен иза затворених врата.

Николић је захвалио Путину на подршци Русије Србији на међународном плану, посебно по питању очувања Косова и Метохије у саставу Србије.

"Уверавам вас да ће сарадња Србије и Русије тећи прогресивно. Уверавам вас да је Србија партер Русије на Балкану", рекао је Николић Путину.

"Србија је на путу ка ЕУ. То је далек и неизвестан пут. Ми ћемо уређивати земљу по правилима која постоје у ЕУ", рекао је Николић и додао да "до сада није чуо да постоји услов за признање Косова и Метохије.

"Ми то не можемо да урадимо, па макар тог часа и прекинули преговоре", додао је Николић, истакавши да је Србија резолуцијом Скупштине обавезна на војну неутралност. Србија неће бити у НАТО, рекао је он и додао да је то отворено говрио грађанима Србије у кампањи и победио.

Николић је пренео шефу руске државе и да је током председничке кампање "отворено говорио грађанима Србије да не би победио једино да му је противник био Владимир Путин".
"Ви сте омиљени у Србији, а то сте заслужили начином на који сте водили Русију", рекао је Николић.

Путин је искористио прилику да лично честита Николићу на победи на председничким изборима и пожелео му да оствари све оно што је обећао српском народу.

"У томе можете рачунати на помоћ Русије", истакао је Путин и додао да руска јавност зна какав је став и однос Томислава Николића према Русији.

Он је подсетио да је позиција Русије позната и, на Николићеву опаску да би волео да посети Русију када званично постане председник Србије, рекао да то може да учини кад у било које време.

Путин је такође указао да је за последњих годину дана економска размена између две земље порасла један и по пут, додавши да би ипак могла бити и боља. Руски председник је замолио Николића да изађе у сусрет његовој, како је рекао необичној молби.

"Знам да је Борис Тадић био ваш противник у кампањи. Али, пошто сам ја сарађивао са њим претходних година замолио бих вас, и то је необично у мојој молби, да га поздравите и да му пренесете моје најбоље жеље за будући рад", рекао је Путин.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар