11111111111111

Претражи овај блог

петак, 13. јануар 2012.

Игуман манастира Ватопед остаје у притвору


Ослобађајућа пресуда Врховног суда Грчке (Ареопага) не значи да ће архимандрит Јефрем, настојатељ манастира Ватопед на Светој Гори, који је оптужен у вези размјене земљишта између манастира и државе, бити пуштен из притвора.
„Ова пресуда односи се на одлуку Родопског апелационог суда, али не и на одлуку Атинског апелационог суда, којом је старцу Јефрему одређен притвор. Пресуда Ареопага представља још један позитиван корак у развоју случаја Ватопед, али не поништава одлуку о притварању архимандрита Јефрема“, саопштио је новинској агенцији Интерфакс представник Друштва пријатеља манастира Ватопед.


Дакле, додао је он, игуман је „и даље иза решетака и даље му је потребна подршка“.
Ареопаг је поништио одлуку Родопског апелационог суда којом су архимандрит Јефрем и још двије особе осуђени на 10 година затвора, са трогодишњим периодом одлагања. Процес против о. Јефрема, који је покренут у Родопу, а затим у Атини, биће разматран на Апелационом суду Тракије.

 Архимандрит Јефрем је по судском налогу ухапшен прошлог мјесеца.

Подршку утамниченом игуману пружило је више архијереја Грчке православне цркве, а крајем децембра, патријарх Московски и све Русије Кирил упутио је писмо предсједнику Грчке Каролосу Папуљасу, у коме је тражио да се архимандрит Јефрем ослободи, изражавајући своје чуђење „одлуком да се прије суђења притвори монах који не представља опасност за друштво и који је више пута изразио своју спремност да сарађује са истражним органима“.

Константинопољска патријаршија, под чијом се јурисдикцијом налази Света Гора, објавила је 10. јануара званично саопштење, у коме се изражава ожалошћеност оваквом ситуацијом, али се истиче да Патријаршије „поштује независност правног система“ и избјегава „свако мијешање у текуће судске процесе“.

Извор: Радио Светигора

Нема коментара:

Постави коментар