11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 20. јун 2017.

Архијерејска Литургија у манастиру Клисури

У другу недељу по Педесетници, када наша Црква прославља Светог свештеномученика Доротеја и Преподобног Петра Коришког, у древном манастиру Клисури верни народ се сабрао око свог Епископа жичког г. Јустина.

На светој Литургији Епсикопу су саслуживали протојереји-ставрофори Ненад Величковић, архијерејски намесник пожешко-ариљски, и Гмитар Милуновић, архијерејски намесник моравички, протојереји Миле Спасојевић и Драган Стевић, протођакон Александар Грујовић, као и ђакони Михаило Ђокић и Бранко Росић.

После прочитаних богонадахнутих речи светог Јеванђеља, сабранима се пастирском беседом обратио Епископ Јустин истичући важност испуњавања заповести Божјих: -Данас смо чули да Господ има једну тешку заповест за нас људе. Господ се обраћа свима нама, јер хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине. Он каже да ко се не одрекне оца, мајке, браће и сестара или свог богатства овог света, није њега достојан. Христос је Цар небески, Син Божји који је из превелике љубави према човеку сишао са неба на земљу, оваплотио се од Пресвете Богородице, примио људско тело, осим греха, а све у циљу да људе прослави. Учинио је највећи подвиг који је икада на земљи учињен. Зато Господ од нас тражи да се не везујемо ни за кога и ни за шта на овом свету. Само Он је Спаситељ и само Он има силу речи и благодат да свакоме од нас дарује Царство небеско.

Преосвећени Владика је благоизволео  да у току Литургије ђакона Михаила Ђокића рукоположи у чин презвитера. Велика радост испунила је срца свих који су учествовали у овој светој тајни и једнодушно узвикнули: Достојан!.

Игуманија Евгенија са сестринством свете обитељи манастира Клисуре припремила је трпезу љубави на којој је госте поздравио прота Ненад Величковић.

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар