11111111111111

Претражи овај блог

среда, 14. јун 2017.

Виши Суд у Бијелом Пољу Митрополији Црногорско-Приморској признао право својине над црквом Светог Димитрија у Подгорици

ИЗЈАВА ЗА ”ДАН” ПОВОДОМ ПРЕСУДЕ ВИШЕГ СУДА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ КОЈОМ ЈЕ МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ ПРИЗНАТО ПРАВО СВОЈИНЕ НАД ЦРКВОМ НА КРУШЕВЦУ

Пресуда Вишег суда у Бијелом Пољу коју је донијело трочлано судско вијеће по жалби Митрополије Црногорско-Приморске – Црквене општине Подгоричке само потврђује оно што говоримо деценијама – православне цркве су црквене, а не државне без обзира што се налазе на територији неке државе. Исти је случај и са римокатоличким црквама и исламским џамијама. Од вајкада, а посебно у модерној државности Црне Горе или, прецизније, од доношења Општег имовинског законика 1888. године, па све до данас и данас, вјерски објекти са осталим непокретним и покретним стварима које им припадају – без обзира да ли је ријеч о православним манастирима и црквама, римокатоличким црквама и самостанима или исламским џамијама и вакуфима – представљају својину конкретне цркве или вјерске заједнице која има свој духовни и правни субјективитет. Ово није прва пресуда или прва правоснажно пресуђена ствар такве врсте у Црној Гори којом је Цркви – Православној Митрополији Црногорско-Приморској признато право својине над православним светињама као вјерским објектима. Сваком правнику је то јасно ако хоће да буде правник. Шта би, уосталом, једна секуларна држава радила са вјерским, сакралним објектом?

Овај судски поступак је трајао пет година. Судија Основног суда у Подгорици Данило Јегдић је за пет година донио три пресуде и све три су поништене као незаконите по жалбама Митрополије. Жалосно је, али истинито да један судија попут Данила Јегдића у овом случају пет година незаконито поступа, игнорише доказе, искључује здрав разум из поступка, пренебрегава укидне налоге другостепеног суда, доноси незаконите пресуде и навијачки се понаша, а све са циљем да својим атаком на Цркву остварује или своје амбиције или да служи некоме. Такво поступање нема везе са судом и судницом, законом и законитим поступањем. То је једна, метафорично казано, ”трула даска” у црногорском судству. Ни мало се не чудим што није изабран за судију Вишег суда, јер са незаконитим пресудама не може да напредује. Прошла су стара времена. Све три Јегдићеве пресуде су на Вишем суду пале као гњиле крушке са дрвета. Мислим да се у овом случају треба испитати и његова судијска одговорност. Неодговорни типови – покретачи поступка, али и судија Јегдић са три незаконите пресуде су коштали државни буџет скоро осам хиљада евра.

Наши пуномоћници су, првенствено адвокат Војислав М. Ђуришић и адвокат Југослав Крповић уз помоћ Правног савјета и г. Јована Маркуша, иначе једног од најбољих познавала лика и дјела Краља Николе у Црној Гори, у поступку, на основу аутентичне документације, непобитно доказали, а Виши суд у Бијелом Пољу је утврдио и потврдио пресудом да Црква Светог Димитрија на Крушевцу, поред дворца Краља Николе, у којој се деценијама редовно обављају православна богослужења, никада није била у својини Краља Николе и династије Петровића. Она није била у саставу имовине Краља Николе и његових потомака и као таква није и не може бити у државној својини по важећим прописима. Краљ Никола је ктитор, а не власник цркве и она није представљала његову приватну својину, јер у православној вери и традицији не постоје ”приватне цркве”. Заступник тужбе – Ристо Фемић, замјеник Заштитника имовинскоправних интереса Црне Горе, покушао је да нас увјери да он данас боље зна шта је било у својини Краља Николе него што је то блаженопочивши краљ знао кад је састављао и остављао на извршење свој тестамент!?!

”Ђавољи адвокати” у овом поступку су били рашчињени бивши православни свештеник Мираш Дедеић и неки чланови његове организације који су се више пута оглашавали да је ”црква на Крушевцу у својини државе Црне Горе”!!! Нијесу то радили без разлога: паклени план је био да се ова светиња отме од Митрополије и да се преда на коришћење Дедеићу и лицима која уопште нијесу православни свештеници. Ипак, суд је пресудио друкчије.

Протојереј-ставрофор

доц. др Велибор Џомић

координатор Правног савјета

Митрополије Црногорско-Приморске

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар