11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 6. јун 2017.

Освештан обновљени храм у Крупи на Уни

Његово реосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и изабрни милешевски г. Атанасије освештао је 3. јуна 2017. године и на молитвену употребу предао обновљени храм Силаска Светог духа на Апостоле у Средњем Дубовику, у општини Крупа на Уни.

У пригодној бесједи владика Атанасије је подсетио да, поред свих страдања и разарања која су ово подручје пратила кроз историју, има људи који у себи осјећају силу љубави и обнављања што су показали обновом храма. -Господ нас је сабрао овдје да посвједочи да је Он са нама и да ће увијек бити са нама, да је ово мјесто свето. Овдје су се окупљали наши преци и ми смо позвани да се окупљамо, поручио је владика, који је за несебичну духовну и материјалну подршку за кумове храма прогласио г. Милуна и гђу Наду Николић из Беча.

Гђа Нада, која је родом из Дубовика и дјевојачки се презивала Стојисављевић, каже да су она и супруг помогли изградњу бројних храмова и манастира. -Помагали смо храмове у Србији, код Лесковца одакле је мој супруг. Када нас је у Бечу потражио Милан Ђекић и рекао да је потребна помоћ овом храму, пристали смо јер овдје сам крштена, рекла је Николићева.

Протојереј-ставрофор Саво Јанковић рекао је да је обнова храма трајала девет година. -Задња обнова храма почела је 27. маја 2008. године и завршена је захваљујући нашим домаћинима - људима који су одавде, а живе у Аустрији и Аустралији, рекао је прота Јанковић.

Црква на Клисини – храм Силаска Светог Духа на Апостоле изграђена је 1878. године, а почетком 20. вијека освештао је Митрополит бањалучко-бихаћки Евегеније Летица. Црква је оштећена у Другом свјетском и протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка




Нема коментара:

Постави коментар