11111111111111

Претражи овај блог

среда, 14. јун 2017.

Пост нам је дат како бисмо осетили присуство Бога у свом животу

За православне хришћане почео је Петров пост, који ће трајати до 12. јула – дана када славимо Свете правоверне апостоле Петра и Павла. Како преноси Центар за информисање Украјинске Православне ЦрквеМосковског Патријархата, митрополит Бориспољски и Броварски Антоније (Паканич) истакао је да Црква призива све вернике да се посвете Апостолском посту, сећајући се Петра и Павла, који су примили Светога Духа на дан Педесетнице, док су се у уздржању и молитви припремали да широм васељене проповедају Јеванђеље.


«Пост је време када нам се пружа могућност да озбиљно радимо на себи. Човеку је дато време како би се избавио од грехова и страсти. Светитељ Јован Златоусти нас учи: “Греши онај, који сматра да пост значи само уздржавање од хране. Истински пост је удаљавање од зла, обуздавање језика, одбацивање гнева, кроћење похоте, обустављање клевете, лажи и кривоклетства.” Петров пост представља добар разлог да испунимо барем једну ствар из свега горе наведеног», — рекао је владика Антоније.

По мишљењу архијереја за време поста треба да упрегнемо све своје снаге како бисмо се одрекли свих грехова, али пре свега треба да се потрудимо да се избавимо од лажи. «Црква учи да је истина љубав. Љубав према Богу и ближњем. Нема ничега што превазилази ту истину. Један пут за достизање те истине јесте пост. Уз помоћ поста човек покушава да се дубље загледа у своју душу и да увиди шта је то што смета највећој хришћанској врлини – љубави, да овлада његовим срцем. А до љубави се стиже само кроз истину и одрицање од лажи», — казао је митрополит.

Усто, владика је додао да у дане поста верници треба да се труде да чешће посећују храмове, да се исповедају и причешћују Светим Христовим Тајнама. «Пост нам је дат како бисмо осетили присуство Бога у свом животу», — рекао је владика.

Говорећи о огранечењу у исхрани, митрополит Антоније је подсетио да се за време Петровог поста не употребљавају месни и млечни производи, а средом и петком не треба да се једе ни риба. На дан Рођења Јована Претече, 7. јула, дозвољава се риба. Дан апостола Петра и Павла, 12. јула, не спада у пост, али ове године он пада на среду, па је због тога посни дан. То значи да се тада православни верници могу хранити јелима спремљеним на уљу и рибом.

Митрополит Бориспољски и Броварски Антоније (Паканич)

С руског Александар Ђокић

Нема коментара:

Постави коментар