11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 2. мај 2017.

Слава манастира Светог владике Николаја у Соко Граду

 -Овај дом Божји и дом Светог владике Николаја јесте дом свих Срба. Волео бих да вам ова кућа буде други дом, да стазе према њој никада не зарасту. Знајте да вас Господ Бог наш и Свети владика Николај увек радосно овде чекају и у добру и у невољи, поручио је владика Лаврентије.

-Српски Златоуст, писац богословских и пастирских дела, мислилац, духовник, епархијски архијереј, светитељ који се за време земног живота непрестано старао о стању душе народне, како каже Епископ шабачки Лаврентије, жив је и са нама је, будно мотри над нама и моли се пред престолом Божјим. Њему у славу христољубиви народ окупио се већ у суботу, 29. априла 2017. године, на празничном бденију.

Бденије са петохлебницом служио је архимандрит Нифонт (Павловић) из манастира Богородице Тројеручице Хиландарске у Богоштици, уз саслужење архимандрита Павла из манастира Петковице и ђакона Николе Јанчића. Светковање Светог Николаја Српског - великог светила Цркве Христове, златоустог беседника двадесетог века које се по календару Цркве прославља 3. маја, вишедневно је светковање у манастиру на Соколу.

После бденија у манастирској порти је приређен културно-уметнички програм у којем су учествовали млади из фолклорних друштава из Љубовије и Владимираца.

Празнично недељно јутро 30. априла 2017. године освануло је магловито; као да је накратко сакрило Соколске планине у чијем се подножју поред манастира посвећеном Светом владики Николају Охридском и Жичком већ другу деценију окупља српски народ из целог света. Током године око 100 хиљада православних, али и иноверних, посети манастир, док је за 17 година трајања Мобе прошло око 3 хиљаде малишана из Србије и расејања.

Божанском Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ шабачки г. Лаврентије. Саслуживали су архимандрити Нифонт (Павловић) и Павле (Николић), протојереји-ставрофори Мирко Вилотић (архијерејски заменик) и Драган Секулић (архијерејски намесник азбуковачки); протојереј Зоран Ристивојевић (архијерески намесник посавско-тамнавски); протонамесник Милан Ђурић (Епархија бачка); јереј Бранко Јовљевић; ђакони Никола Јанчић и Иван Усачов. Током свете Литургије у чин чтеца произведен је Дејан Илић из Малог Зворника.

О свему се старао свештеник Немања Станојевић, којем је од новембра 2016. године поверен манастир на управљање.

Владика Лаврентије је благословио славски колач. Поред Епископа шабачког, домаћини манастирске славе били су свештеник Зоран Ристивојевић (архијерејски намесник посавско-тамнавски); гђа Крстана Тасић; господа Милош Ранковић, Милисав Петковић, Миленко Ристановић, Слободан Радомировић, Радослав Веселиновић и Слободан Станојевић. Тропар Светом владики Николају Српском појао се у његову славу и част. О овом за српски народ важном светитељу и његовом празновању казивао је Преосвећени Владика г. Лаврентије честитајући манастирску славу.

За време трпезе љубави, коју су припремиле вредне руке српских жена и мајки из Владимираца и околине, Преосвећени Владика је казао: -Овај дом Божји и дом Светог владике Николаја јесте дом свих Срба. Волео бих да вам ова кућа буде други дом, да стазе према њој никада не зарасту. Знајте да вас Господ Бог наш и Свети владика Николај увек радосно овде чекају и у добру и у невољи. Бог треба да је човеку ближи у радости, него у невољи. У невољи, сви се сете и притичу Богу, а у радости се и заборави, заборави се на душу, брину се људи више о свакодневним проблемима, а душу, како каже Владика Николај, воде узгредно. Душа је нешто најважније и ова кућа постоји зато да вас на то подсети...

Протојереј Зоран Ристивојевић је, у име епископа Лаврентија, уручио грамату приложнику манастира на Соколу и једном од ктитора нове цркве посвећене Светом Јовану Богослову др Милошу Ранковићу из Шапца и заблагодаиро свима који се и данас брину о манастиру Светог Владике Николаја Српског.

Овом приликом покренута је и иницијатива да се оснује Удружење пријатеља манастира Светог Николаја Српског.

После славског ручка, на тераси поред Дома владике Николаја млади из културно-уметничког друштва из Владимираца сплетом народних игара и песама продужили су славске свечаности којој су присуствовали и представници Општине Љубовија, гости из околних места, из Београда и Републике Српске, као и чланови удружења Ризница српске духовности из Београда.

З. Зец

Нема коментара:

Постави коментар