11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 4. мај 2017.

Православно вјенчање у Маракају у Венецуели

У Недељу Светих жена Мироносица у недељу 30. априла 2017. године у Цркви Светог Јована Крститеља у Маракају у Венецуели архимандрит др Евстатије и о. Павле су током Свете литургије вјенчали Хоргија Остоса и Ерику Вари који су ступили у Свету тајну брака.

Они су већ око годину дана православни хришћани, прије тога били су припадници Евангелистичке секте.

Како у евангелистичкој секти немају Светих Тајни за њих је ово било и велика радост и велико чудо.

Били су веома радосни и зачућени а истовремено су били пуни благодати схвативши да је живот Света Тајна и да се у Цркви живи Светим Тајнама.

Младенцима је после Светих тајни крштења, миропомазања и причешћа ово још једна Света тајна у коју су ступили.

На литургији и вјенчању било је присутно око седамдесетак вјерника као и тридесетак припадника Евангелистичке секте који су видјели како се врше Свете Тајне. И они су први пут у животу доживјели да виде како се то врши у Православној цркви у склопу литургије.

После прочитаног зачала из Апостола и Светог Јеванђеља сабранима се обратио о. Павле који је говорио о значају литургијских сабрања и заједничарења. На крају литургије после причешћа бесједио је и архимандрит др Евстатије који је младенце подучио о величини и светињи брака.

Објаснио им је читав чин Свете тајне брака у који су ступили, говорећи о симболици круна и прстеновања. Највише је говорио о смислу и циљу брака, о животу супружника и васпитању дјеце у православном духу. Такође се осврнуо и на ријечи Светог Апостола Павла да је брак Црква у малом и да није то заједница без циља и смисла. Нагласио је и да је муж глава жени указавши на ту поуку Светог Апостола Павла.

Архимандрит Евстатије бесједио је и о древном наслеђу Православне цркве из кога извире и ово литургијско вјенчање, напоменувши да је ово пракса древне Цркве и да све извире из тог литургијског васпитања и усавршавања. Црква у Венецуели налази се на почетку ширења православне вјере и мора се радити све онако како је то радила древна Црква и то је благослов да се све Свете Тајне обављају у току Свете литургије. Литургија је центар и срце и круна нашег живота. Сви смо позвани да свједочимо православну вјеру овдје, као философију једног живота и никад не смијемо заборавити да је тај живот овдје у Јужној  Америци непознат и да смо сви призвани да будемо нови апостоли, наследници Христови који шире и свједоче православну вјеру, нагласио је између осталог у својој бесједи архимандрит др Евстатије.

Бошко Зарић








Нема коментара:

Постави коментар