11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 9. мај 2017.

Слово љубве: Виртуелне шетње београдским светињама

Радио Слово љубве Архиепископије београдско-карловачке дарује посетиоцима радијског сајта виртуелне шетње кроз београдске храмове.

Жеља нам је да суграђанима, посетиоцима нашег сајта из целог света и будућим посетиоцима Београда, пружимо прилику да се упознају са лепотама наших светиња, да би их и посетили током боравка у престоном граду. Сваке недеље ћемо на сајту Радија објављивати линк ка поједином храму. Виртуелни обиласци београдских цркава и манастира омогућавају упознавање великог броја светиња у главном граду Србије, дајући целокупан преглед како у њиховој унутрашњости, тако и панорамски, око самих цркава и манастира.

Поглед на храмове обухвата целокупну сферу – 360 степени, уз једноставно померање прегледа који је добијен спајањем фотографија из свих углова. Реализатори пројекта „Виртуелне туре“ су г. Мирослав Ивановић (програмер и фотографија) и г. Драган Тадић (идеја и реализација). Пројекат је подржала Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

Први храм који ћемо виртуелно обићи је Манастир Ваведења Пресвете Богородице који се налази на Сењаку, урбаном насељу општине Савски венац у Београду. Изграђен 1937. као метох манастира Кувеждин у Срему. Ктиторка је Персида Миленковић (подигла и цркву Св.Тројице у Кумодражу, зграду садашње Математичке гимназије, а Црвеном крсту оставила кућу и велико имање на Дедињу). Цркву је пројектовао руски архитекта Иван Рик, помиње се као пројектант и Павле Петровић, а живописао је академски сликар Душан Михајловић. Освећење је извршио мученик и исповедник, Патријарх српски Варнава Росић.

У порти манастира налазе се гробови Митрополита скопског Јосифа Цвијовића, Митрополита будимског и црногорског Арсенија Брадваревића, Митрополита загребачког Дамаскина Грданичког и Епископа будимског Данила Крстића. Исповедник Доситеј Васић је сахрањен у порти. Велика светиња и чувена икона Леснинска Богородица чува се у овом манастиру, а ризница чува неколико изузетних икона из 18. и 19. века и бројне рукописне и штампане богослужбене књиге. Манастир је непокретно културно добро - споменик културе. У манастирској цркви на богослужењима поје Хор „Мелоди“ познате уметнице анђеоског гласа, Дивне Љубојевић.

Линк на којем можете да посетите манастир Ваведење:

 http://www.slovoljubve.com/panorame/beograd/ManastirVavedenje/index.html


Извор: Радио Слово љубве

Нема коментара:

Постави коментар