11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 29. мај 2017.

Освећен живопис и иконостас у храму у Баричу

Његова  Светост Патријарх српски г. Иринеј обавио је 28. маја 2017. године чин освећења живописа и иконостаса новог храма Покрова Пресвете Богородице у Баричу.

У наставку молитвеног сабрања, Патријарх је началствовао торжественом Литургијом уз саслужење свештенства Архиепископије беградско-карловачке и других епархија наше Свете Цркве.

Храм и иконе живописао је иконограф Синиша Дамјановић из Републике Српске. Хор Свети владика Николај Српски из Нове Пазове, под вођством проф. Тамаре Пајдић, испунио је пјенијем храм и порту у којој је благоверни народ стајао и учествовао у светој Литургији, покривен омофором Пресвете и Пречисте Богородице. Хор се налазио у пратњи протојереја-ставрофора Мила Јокића, архијерејског намесника старопазовачког.

У својој беседи Свјатјејши је казивао о храму као дому Божјем и иконама са којих нас посматрају Божји угодници и поручио: -Окупљајмо се у нашим храмовима непрестано како бисмо очували своју веру, јер једини Пут и Истина којој треба да следујемо јесте истина коју је Бог пројавио људима и Јеванђеље Његово.

Патријарх српски Иринеј је после Литургије, на предлог старешине храма, протојереја Владана Јевтића, уручио орден Светог краља Милутина великим приложницима за изградњу и живописање храма: г. Владану Симовићу, приватнику и власнику предузећа "Сим-шпед" из Барича, и г. Јовану Чолаковићу из Јасенка код Барича.

За трпезом љубави, која је приређена у порти храма где је за све било места, Свјатјејшег и све госте поздравио је старешина храма отац Владан Јевтић и у име братства уручио на дар икону Пресвете Богородице.

Грамате признања приложницима за изградњу храма Свјатјејши је уручио господи из Барича: др Слободану Радовановићу, Драгољубу Илићу, Слободану Драгићевићу, Милосаву Димићу, Синиши Дамјановићу, Владимиру Јовановићу, Славку Митровићу, Рајку Маричићу, Жељку Васиљевићу,  Недељку Нисићу, Милану Симићу, Младену Радаковићу и Александру Стевовићу и гђи Биљани Јевђеновић; Душану Чолаковићу и Милисаву Ристићу из Јасенка код Барича; док су из Мислођина господа Љубиша Чавић и Иван Остојић такође добили грамате.

Грамату је добио уважени др Томислав Бранковић, дугогодишњи делатни делатник на пољу односа са Црквама, који је дугогодишње службовање завршио као саветник у Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама. Грамата је додељена и Општини Обреновац, као и директору предузећа ЕПС Милораду Грчићу.

Његову Светост су дочекали најмлађи чланови КУД Прва искра из Барича (уметнички руководилац Ивана Стојадиновић), као и многобројни ученици Основне школе који похађају веронауку, са вероучитељицом, монахињом Јелисаветом. Данас око 430 деце похађа верску наставу у основној школи у Баричу.

















Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар