11111111111111

Претражи овај блог

среда, 31. мај 2017.

Прва прослава празника Светих мученика сурдуличких

Дана 29. маја 2017. године Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије служио је са свештенством Епархије врањске свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Сурдулици.

Повод литургијског сабрања била је канонизација Светих сурдуличких мученика које је Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом редовном заседању у Београду 24. маја 2017. године, на предлог пуноће Епархије врањске на челу са Епископом г. Пахомијем, уврстио у календар Светих. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Петров, архијерејски намесник масуричко-пољанички; протојереј-ставрофор Бранко Ђорђевић, парох хански; протојереј Далибор Томић, старешина храма Светог великомученика Георгија у Сурдулици; протојереј Данча Стојименовић, парох хански; протојереј Павле Кандић, парох сувојнички; протојереј Небојша Стојадинов, aрхијерејски намесник пчињски; игуман Серафим, настојатељ манастира Светог Илије у Кацапуну; протосинђел Методије Марковић, намесник манастира Светог Николе у Врању; протонамесник Ненад Тасић, парох јелашнички; протонамесник Миленко Пијевац, парох сурдулички; протонамесник Далибор Величковић, старешина храма Свете Петке у Врању; протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду; јереј Душан Џонић, парох сурдулички.

Повод литургијског сабрања била је канонизација Светих сурдуличких мученика које је Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом редовном заседању у Београду 24. маја 2017. године, на предлог пуноће Епархије врањске на челу са Епископом г. Пахомијем, уврстио у календар Светих. Реч је о страдалима из окупиране Србије међу којима су били и Митрополит скопски Викентије (Крџић), Епископ призренски Никифор (Перић) и игуман манастира Свети Прохор Пчињски Владимир (Протић) са целокупним братством, који су убијени у Првом Светском рату у периоду од 1915. до 1918. године од бугарског окупатора. Укупан број страдалих је седам хиљада, од којих је четири хиљаде идентификованих жртава. Процена броја жртава дата је на основу званичних података неколико комисија и то:

1) Међусавезничке комисије за испитивање кршења Хашке конвенције од стране Бугара у окупираној Србији 1915-1918. године, на чијем се челу налазио др Рудолф Арчибалд Рајс, швајцарски грађанин, доктор природних наука и шеф лабораторије на Лозанском универзитету;

2) Међународне комисије о бугарским злочинима над Србима од 1915-1918. године, на чијем се челу налазио амерички новинар Вилијам Драјтон;

3) Извештај сурдуличке општине из 1919. године.

За дан празновања Светих сурдуличких мученика Свети Архијерејски Сабор је одредио 29. мај, јер су тога дана 2010. године њихове свете мошти похрањене у обновљену спомен-костурницу. Мошти мученика првобитно су биле похрањене у спомен-костурници у Сурдулици која је подигнута 1924. године. Желећи да уништи сваки траг о злочинима из Првог светског рата, бугарски окупатори су 1943. године су костурницу срушили до темеља, а мошти су закопали на више локација у Сурдулици. Једна локација била је на сурдуличком Старом гробљу.

У пролеће 2009. године промислом Божјим, а приликом изградње породичне гробнице, чудесно су се пројавиле мошти мученика. То је био знак да Господ жели да његови Свети коначно нађу свој мир, па су на иницијативу, залагање и труд Црквене општине Сурдулица и Епархије врањске, у мају 2010. године свечано пренете, враћене и похрањене у обновљену спомен-костурницу.

-Надамо се, с Божјом помоћи, да ће се ови нови светитељи молити за јединство наших народа, посебно словенских народа, и да ће ово место бити место помирења између нас православних Срба и православних Бугара превасходно, а такође и са свим другим народима добре воље. Ово је велика радост и благослов за све нас'', рекао је Епископ врањски г. Пахомије и најавио изградњу новог храма у Сурдулици који ће бити посвећен Светим сурдуличким мученицима.

Овогодишњи славски колач и кољиво приредило је свештенство Црквене општине Сурдулица, а колачар наредне године биће руководство Општине Сурдулица. Након литије и премештања дела моштију из костурнице у храм, одржана је духовна академија у којој су учествовали ученици Средње техничке школе, а затим је за званице Црквена општина Сурдулица приредила свечани ручак.





Извор: Епархија врањска

Нема коментара:

Постави коментар