11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 29. мај 2017.

Литургијски фестивал на Чукарици

У суботу, 27. маја 2017. године, у храму Вазнесења Господњег у Жаркову одржан је девети Литургијски фестивал који организују вероучитељи Актива основних школа Општине Чукарица.

Изабрани Епископ нишки Арсеније служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Бранка Митровића, старешине храма, свештеника других храмова и два ђакона. Појали су богослови београдске Богословије и хор храма Вазнесења Господњег.

Велики допринос у организацији фестивала дали су: Општина Чукарица, жарковачка Црква Вазнесења Господњег, ТВ Храм, Верско добротворно старатељство, Академија Српске Православне Цркве за уметност и консервацију, Штампарија Српске Православне Цркве, Православно спортско друштво Света Србија, компанија Раух, пекара Мојих пет минута, компанија Ванилица, Балон маркетинг, Савез витезова и елитних занатлија - СВЕЗ, дипломирани економиста Нада Антуновић и многи други.

Порту су као и претходних година вероучитељи украсили дечјим радовима.

По завршетку Литургије ученици су направили предах и послужили се припремљеним сендвичима и соковима. Испред храма, на почетку културно-уметничког програма, окупљенима се обратио протојереј-ставрофор Драгомир Сандо испред Одбора за верску наставу пожелевши да, сада већ традиционално, окупљање траје и даље, а другима да постане подстрек. После поздравног слова за децу је организована Васкшња представа духовно-уметничко-хумористичке садржине коју су извели ученици III/2 Основне школе Браћа Јерковић.

Током фестивала ученици су сакупљали новчану помоћ за дечака Луку са Чукарице, а прилог се сакупљао у кутији у облику кућице.

Након уметничког програма ученици су учествовали у занимљивим спортским активностима које су им припремили њихови вероучитељи. Организоване су трке у џаковима, такмичење у ношењу дрвених јаја у кашикама, надвлачење конопца, бадминтон, фудбал, лимбо денс. У креативним радионицама: плетење бројаница, игре брзине и спретности, радионица прављења мозаика, учење рада са полимерном глином, прављење магнета, дружење са витезовима, вероучитељи су имали помоћ гостију фестивала. За победнике у тркама обезбеђене су награде у виду малих пехара и медаља. Следећа пауза је искоришћена да се деца послуже слаткишима.

Литургијски фестивал представља завршницу свега оног што су вероучитељи заједно са својим ђацима радили током целе школске године. Циљ фестивала је да се код ученика афирмише стваралаштво и заједништво, да се деца из различитих школа међусобно упознају и друже кроз разноврсне спортске и друштвене активности, а и изнад свега, да се ученици упознају са литургијским начином живота и да другог поред себе доживе као свог ближњег.

Најбољу дефиницију фестивала дала је водитељ програма, ученица ОШ Мирослав Антић речима: -Драги наши вероучитељи, овај фестивал нама деци много значи. Надамо се да ће још дуго година да траје и да буде овако богат и занимљив. Следеће године одржаће се десети јубиларни Литургијски фестивал. Позивамо све да у што већем броју на исто место дођу и наредне године. Хвала вам.

















Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар