11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 1. мај 2017.

Освећење темеља цркве у Угљешу

У барањском селу Угљеш, надомак Осијека и Дарде, 29. априла 2017. године освећени су темељи још једне нове цркве у Епархији осечкопољској и барањској.

Када су Угљеш, некадашњу пустару, двадесетих година прошлог века населили Срби ''оптанти'' из северне Мађарске, већ 1935. године они су почели да сакупљају материјал за изградњу прве цркве у овом, као и данас, понајмањем селу у Барањи. Међутим, Други светски рат и све касније историјске неприлике одложиле су почетак изградње цркве за неко друго време, за нека нова покољења.

Ево, након осамдесет година, потомке ових Срба, као и касније досељенике од Теслића и Добоја, Господ је благословио да започну градњу светиње. Благословом Епископа осечкопољског и барањског г. Лукијана, на предлог администратора парохије Угљеш протојереја-ставрофора Михајла Маријанца, пароха из Дарде, 2016. године је оформљен Грађевински одбор на челу са г. Милорадом Тривуновићем из Угљеша, једним од главних иницијатора изградње цркве. Плац за цркву даривали су супружници Јосип Прањић и Светлана рођ. Џамбас из Новог Чеминца. Након што су обезбеђена материјална средства, крајем прошле године започета је изградња темеља.

Завршене темеље будуће цркве Светог пророка Илије, пре свете архијерејске Литургије, освештао је Преосвећени Епископ сремски г. Василије, помоћник епископа Лукијана. Поред положене повеље о градњи, у темеље је уграђено камење из манастира Хиландара и Острога, са Свете Фрушке Горе, из Вагана код Шипова, као и по Божјем промислу сачувани камен који је требао бити уграђен у планирану цркву пре Другог светског рата.

Током свете Литургије Преосвећеном Епсикопу г. Василију саслуживали су протојереј-ставрофор Ратомир Петровић из Осијека, архијерејски намесник осјечки, протојереј-ставрофор Владо Клаић из Белог Манастира, протојереј-ставрофор Драгомир Сандо из Архиепископије београдско-карловачке, протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, надлежни парох и архијерејски намесник барањски, протојереј-ставрофор Петар Јованчевић из Епархије сремске, протојереј-ставрофор Милован Влаовић из Даља, архијерејски заменик и секретар Епархије, као и протођакони Слободан Вујасиновић из Епархије сремске и Драган Сердар из Борова.

Богослужење су појањем пратили епархијски свештеници, богословска омладина и полазници веронауке.

По завршетку свете Литургије владика Василије прво је захвалио надлежном епископу Лукијану што га је удостојио да служи свету Литургију и освети темеље прве цркве у Угљешу. У својој беседи, између осталог, Владика је изразио радост што ће мештани овог села имати свој храм у којем ће се сусретати једни са другима у молитви Господу и позвао присутне да са другим народима на овим просторима живе у миру Божјем и узајамном поштовању.

Епископ Василије је, потом, уручио архијерејске грамате признања најзаслужнијим поједнинцима у досадашњем току градње. По одлуци Епископа осечкопољског и барањског г. Лукијана, на предлог надлежног пароха проте Михајла Маријанца, грамате су добили Јосип и Светлана Прањић из Новог Чеминца, као и Душко Поповић и Милорад Тривуновић из Угљеша.

Овај радосни догађај у Угљешу завршен је трпезом љубави и народним весељем у сеоском Дому културе. Током свечаног ручка, прота Михајло бираним речима је прво захвалио епископу Лукијану што је благословио сабрање, а затим и епископу Василију што је и овом приликом, као много пута до сада, поделио молитвену радост са свештенством и народом Божјим у Епархији осечко-пољској. Прота је такође поздравио све уважене узванике, приложнике и све оне који су узели учешћа у духовном слављу, изразивши уверење да ће црква брзо бити саграђена и стављена у молитвену употребу.

Извор: Епархија осечко-пољска




Нема коментара:

Постави коментар