11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 1. мај 2017.

Архијерејска Литургија у манастиру Грлиште

Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион служио је 29. априла 2017. године свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у манастиру Грлиште.

Саслуживали су протојереј Игор Ивковић, архијерејски намесник зајечарски, надлежни парох јереј Златко Здравковић и јерођакон Илија (Јовановић). За певницом су појали чланови хора зајечарског Саборног храма. У литургијском сабрању молитвено су учествовали ученици основне школе из Грлишта и верници овога краја.

У својој беседи владика је рекао да је Господ испунио своје обећање након Васкрсења дарујући роду људскоме Небеско Царство. – Ми данас настављамо, браћо и сестре, Христово Јеванђеље трудећи се да проповедамо и да верујемо. У данашњем светом Јеванђељу чули смо када Господ каже народу да су га тражили зато што су хлеба јели и наситили се. Али да не буде и са нама тако, него да Господа тражимо због тријумфа Цркве Божје и Божјих чудеса, због тога што је Он Спаситељ наш. Имајући све у овоме свету многи се не сећају Бога, али зато Господ допушта искушења да би се обратили Њему и молили му се као Богу Васкрсломе. Изражавајући своју веру увек се молимо: „Господе Васкрсли, ево нас слугу Твојих, не заборави народ свој, помози да Те волимо, да волимо ближње своје, да држимо заповести Твоје, помози да Те љубимо свим срцем и просвети и благослови, умножи и сачувај народ свој, поучио је Владика.

У порти храма ученици Основне школе из Грлишта одржали су брижљиво припремљен културни програм за Епископа и сабране вернике. Програм су са ђацима осмислиле и приредиле учитељица Жаклина Младеновић и васпитачица Владимирка Јовић Ђорђевић.

Црквени живот се последњих година интензивно развија у овој изузетно значајној светињи зајечарског краја. У порти је постављена нова чесма, прилог Мирославе Жикић, а у току је уређење околног простора. Владика је са свештенством и верницима разговарао о плановима за даље уређење манастира.

Извор: Епархија тимочка




Нема коментара:

Постави коментар