11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 11. мај 2017.

17. духовни сабор православних Бокеља

Под слоганом У свјетлости Христовог Васкрсења - Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима 17. по реду у Тивту је одржано духовно сабрање у част Обретења моштију новопревлачких мученика и Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару.


Традиционални духовни сабор православних Бокеља почео је светом Литургијом на Михољској Превлаци коју је служио игуман манастира Светог архангела Михаила архимандрит Бенедикт са тиватским свештенством. Мошти превлачких мученика по традицији су са Превлаке бродом превезене до обале Пине, гдје су их дочекали вјерници са свештенством. Услиједила је литија улицама града са молебаном на раскрсници испред зграде Oпштине који је служио Епископ диоклијски г. Кирил, а потом и вечерње богослужење у цркви Светог Саве.

-Вјера у Васкресње Христово је суштина вјере и суштина сваке Благовијести и свједочанства, најприје Светих апостола, њихових раноапостолних насљедника од којих је међу нама просијао Свети Сава, први Архиепископ српски. Кад нешто свједочити најбоље је и да имате доказе тог свједочанства. Многи од апостола су сами доказали то свједочанство својим мученичким страдањем, угледајући се на подвигоположника наше вјере Господа Исуса Христа који је својом голготском жртвом запечатио Нови завјет. Међу нама у Боки свијетли нам тај доказ Христових мученика, како их пјесник у акатисту зове мироточивим криновима правовјерне Боке. Бока Которска је прекрасна и због красоте душа људских, јер сви ови храмови и ово наше данашње сабране свједочи да људи који овдје живе имају лијепу хришћанску душу. Литија или крсни колот који смо ми данас завршили је древни хришћански обичај, истако је владика Кирил у својој бесједи.

Сабор православних хорова Боке одржан је у великој сали тиватског Центра за културу. Духовним и свјетовним репертоаром представили су се хор Свети Сава и дјечји хор Свети архангел Михаило, Херцег Нови; хор Свети Василије Острошки из Кумбора; дјечији хор и хор одраслих Рождество из Бијеле; хор Свети Евстатије Превлачки, Будва; хор Српског пјевачког друштва Јединство из Котора и дјечји хор Превлачки мученици, Тиват. Наступила је и тиватска етно група Ћилибар као и Павла Петровић на виолини. Бесједио је др Здравко Кривокапић, редовни професор Универзитета Црне Горе и професор Богословије Светог Петра Цетињског.

Организатори догађаја су Митрополија црногорско приморска, православна парохија тиватска, царска лавра манастира Михољска Превлака и Братство православне омладине Црне Горе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар