11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 6. април 2017.

Посета директора Руске националне библиотеке

Директор Руске националне библиотеке г. Александар Иванович Вислиј посетио је 6. априла 2017. године Библиотеку Српскe Патријаршије у Београду, где су га срдачно примили управник Патријаршијске библиотеке др Зоран Недељковић и запослени.

Том приликом, г. Александру Ивановичу је показан одређен број вредних српских средњовековних рукописа који се чувају у Библиотеци Српске Патријаршије. Управник Недељковић је говорио о историјату Библиотеке и њеним библиотечким фондовима, а посебно о важном фонду српских средњовековних рукописа.

Саговорници су се сагласили да је досадашња сарадња између две библиотеке била успешна и она се углавном сводила на појединачна научна истраживања. Најављена је потреба интензивирања међусобне сарадње, посебно због великог броја српских рукописа који се чувају у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу. То је свакако важан сегмент културе српског народа који се у богатој рукописној заоставштини потврђује и који ће, сасвим сигурно, у сарадњи са г. Александром Ивановичем бити предмет истраживања научног тима Библиотеке Српске Патријаршије.

Наиме, поменути научни тим се од 2009. године успешно бави истраживањем и научном обрадом српских средњовековних рукописа у оквиру пројекта Истраживање српских средњовековних рукописа у иностраним збиркама који је покренут од стране Библиотеке Српске Патријаршије.















Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар